Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Odlazak Lutajućeg reportera

naiva
Arhiva VL-a
24.01.2010.
u 12:29

Živa, znatiželjna duha, Ledić je vrlo brzo od stenografiranja tuđih intervjua počeo pisati vlastite repotaže. Promijenio je brojne redakcije, od Vjesnika i Narodnog sporta do Vjesnika u srijedu i Večernjeg lista.

Legendarni Lutajući reporter hrvatskog novinarstva Gerhard Ledić više neće lutati hrvatskim muzejima, galerijama, antikvarijatima, knjižarama i klijetima. Nakon kraće bolesti poznati novinar i pisac te kolekcionar umro je u Zagrebu u noći od 22. na 23. siječnja. Rođen u Derventi 1926. godine, Ledić je novinarsku karijeru počeo kao stenograf. Tako je stenografirao intervju koji je Frane Barbieri radio sa zatočenim zagrebačkim nadbiskupom Alojzijem Stepincem.

Živa, znatiželjna duha, Ledić je vrlo brzo od stenografiranja tuđih intervjua počeo pisati vlastite repotaže. Promijenio je brojne redakcije, od Vjesnika i Narodnog sporta do Vjesnika u srijedu i Večernjeg lista.

S nadimkom Lutajući reporter stekao je velik ugled i bio jedan od najčitanijih i najomiljenijih hrvatskih novinara u drugoj polovici 20. stoljeća. Surađivao je s Hrvatskom televizijom, bio scenarist, autor putopisnih knjiga, ali i strastveni kolekcionar slika i skulptura, napose onih naivne umjetnosti, ali i starih knjiga te upotrebnih predmeta. Bez Ledića bi mnoge stare kajkavske knjige bile zaboravljene, a možda i uništene, a i naivna umjetnost u njemu je našla svog prodornog i sposobnog promotora. Uostalom, baš je Ledić jednog Ivana Lackovića Croatu upoznao s Krstom Hegedušićem i tako usmjerio njegov umjetnički put.

Uvijek na terenu, s osmijehom i šalom, Lutajući reporter imao je puno prijatelja i još više poznanika te je bio hodajuća enciklopedija narodnih običaja, osobito sjeverozapadne Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije