Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo kulture:

Odgoda izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi u 2020.

Zagreb: U Novinarskom domu održan je okrugli stol o novom Zakonu o elektroničkim medijima
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
25.03.2020.
u 10:15

Zbog obustave provedbe programa u kulturi uslijed epidemije koronavirusa, Ministarstvo kulture donijelo je odluku o odgodi izvršenja za sve programe s rokom u 2020., a sve u kulturnom i kreativnom sektoru pogođene krizom poziva da se prijave na pet milijardi kuna vrijedan natječaj HZZ-a.

Kako se ističe u objavi na mrežnim stranicama ministarstva ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek donijela je oduku o odgodi izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi i uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostima.

S obzirom na to da je provedba velikog dijela programa u kulturi onemogućena, Ministarstvo odgađa izvršenja za sve programe u kulturi za koje su rokovi izvršenja u 2020. godini, za vrijeme dok traju posebne okolnosti vezane uz pojavu koronavirusa.

Nakon što okolnosti prođu, s korisnicima sredstava Ministarstva kulture utvrdit će se novi rokovi izvršenja, odnosno pravdanja sredstava sukladno danim okolnostima.

Sukladno zaključku vlade od 17. ožujka, dok traju posebne okolnosti sredstva za odobrene programe koji se ne mogu realizirati, korisnici tih sredstava mogu isplaćivati samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i fizičkim osobama u kulturnim i kreativnim industrijama koji nemaju prihode po osnovi nesamostalnog rada, a čije je sudjelovanje predviđeno u provedbi programa.

Ovom mjerom obuhvaćene su i isplate honorara svih umjetnika i stručnih suradnika uključenih u odobrene programe, a navedenih u prijavi programa, koji sudjeluju u njemu u bilo kojem trenutku realizacije, neovisno jesu li posao započeli ili dovršili.

Po prestanku posebnih okolnosti, svi kojima su odobrena sredstva Ministarstvu moraju dostaviti pisanu obavijest o stanju realizacije projekta, utrošenim sredstvima te mogućnosti daljnje realizacije programa.

Isto tako, Ministarstvo kulture do daljnjega odgađa rok predaje izvješća o izvršenju programa utvrđenih potpisanim ugovorima.

Odluka se ne primjenjuje se na programe izgradnje, rekonstrukcije, adaptacije i opremanja kulturne infrastrukture i programe zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom

Ministarstvo kulture poziva poduzetnike iz kulturnog i kreativnog sektora te osobe koje samostalno obavljaju djelatnost unutar sektora i koje same uplaćuju doprinose mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, poput samostalnih umjetnika, novinara i drugih, koji su zbog otkazivanja kulturnih događanja ostali bez redovnih izvora prihoda, da se prijave na natječaj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za dodjelu potpora za očuvanje radnih mjesta u ukupnom iznosu pet milijardi kuna. 

Poziv se upućuje temeljem mjere vlade kojoj je cilj očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog pandemije COVID-19 narušena gospodarska aktivnost,

Pravo na pomoć od 3.250 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu i 1.625 kuna po radniku koji radi u nepunom radnom vremenu imat će poslodavci koji mogu dokazati utjecaj posebnih okolnosti.

Najava implementacije ostalih mjera

Iz Ministarstva najavljuju da će nastaviti objavljivati i ostale mjere koje su još u pripremi te da će do kraja tjedna objaviti informacije o potporama umjetnicima koji profesionalno obavljaju umjetničku djelatnost, a kojima se doprinosi uplaćuju iz državnog proračuna, i koji će zbog posebnih okolnosti imati pravo na pomoć.

Ova mjera provodit će se u suradnji Ministarstva kulture i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) koja će prikupljati i obrađivati podatke sukladno usvojenim kriterijima.

U razradi su i mjere isplate pomoći iz Kriznog fonda za ostale umjetnike koji neće biti obuhvaćeni prethodno navedenim mjerama, a koji su članovi umjetničkih strukovnih udruga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije