Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Jo Spain "S našim blagoslovom"

Od ubojstva je stravičniji način na koji su svi okretali glavu od ‘posrnulih’ djevojaka

arhiva Znanje
23.06.2021.
u 12:13

Klasična potraga za ubojicom, ali zapravo ništa nije klasično u ovom kriminalističkom romanu irske spisateljice Jo Spain. Roman “S našim blagoslovom” (Znanje, biblioteka Knjiga dostupna svima, urednica Nataša Pejić, prijevod Luka Miličević, 39.90 kuna) govori o ne tako davnoj, ali ružnoj dionici irske povijesti. Priča vodi u sedamdesete godine, kada su samostani upravljali skloništima za trudne neudane djevojke te su u njima, pod okriljem Crkve, uz vlast koja je žmirila na oba oka, majkama oduzimali tek rođenu djecu (davali ih na posvojenje ili smještali u sirotišta u kojima im je sudbina bila zapečaćena zlom), izgladnjivali ih i fizički kažnjavali, pa i mnogo gore od toga.

Autorica ovu priču omata u klasičnu policijsku istragu nakon što je u parku u Dublinu pronađena masakrirana starija žena, za koju se ubrzo doznaje da je časna sestra Attracta, upraviteljica samostana. Istražitelji kreću na lice mjesta ispitati ostale sestre koje su s njom živjele u samostanu, u kojem je ubijene žena rukovodila, a tamo se ubrzo dogodi još jedno ubojstvo. Druga žrtva je svećenik, čovjek koji od samog početka istrage uporno laže policiji i očito skriva mračne tajne. Kako svi tragovi vode prema samostanu, inspektor Tom Reynolds shvaća da je ključ odgonetke u prošlosti tog mjesta, u vremenima kada je u sklopu samostana djelovala zloglasna Magdalenska praonica.

Iako čitatelj od prvih stranica romana zna da su ubojstva vezana za tu mučnu prošlost, to ne umanjuje užitak čitanja, ali i strave. Ovo je roman koji svakoga tjera da se zamisli nad sudbinom žena koje su još tu oko nas, jer su u sedamdesetima bile tek tinejdžerice ili vrlo mlade žene. Osnovno pitanje stoga glasi kako je moguće da je baš cijelo društvo pristajalo na život u svijetu u kojem je sasvim normalno da svećenik siluje 17-godišnju djevojku, a da je časna sestra izudara kada joj, tada već trudna djevojka, to i kaže?

U tome je prava strava, u načinu na koji su svi okretali glave na drugu stranu i načinu na koji su se i obitelji odricale “posrnulih” djevojaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije