Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Etnografski muzej Istre

Od smrti do zmija. Aktualna izložba o fenomenu straha "Čega se bojiš?" dostupna online

24.04.2020.
u 10:23

Rađena je krajem lanjske godine ni ne očekujući koliko će ubrzo postati aktualna, pa su sada omogućili da je vidimo i online na https://cegasebojis.wordpress.com/

Etnografski muzej Istre u Pazinu priredio je izložbu 'Čega se bojiš? Strah u našoj svakodnevici.' Rađena je krajem lanjske godine ni ne očekujući koliko će ubrzo postati aktualna, pa su sada omogućili da je vidimo i online na https://cegasebojis.wordpress.com/. Ovom izložbom cilj im je istražiti strah kao univerzalni koncept, emociju poznatu svim ljudima, neovisno o kulturnom, društvenom i povijesnom kontekstu.

Realni ili nerealni, subjektivni ili objektivni, opipljivi ili neopipljivi, strahovi postoje i utječu na živote pojedinca i zajednice te nam govore ponešto o njima. Jednoznačni odgovori na pitanja o strahu, na individualnoj i kolektivnoj razini, lokalnoj ili globalnoj, teško su dokučivi. Stoga ih u ovoj izložbi nema potrebe ni tražiti. Izdvojene situacije, činjenice, umjetničke interpretacije i direktna svjedočanstva isprepliću se u jedan od mogućih mozaičnih prikaza i pristupa ovoj neiscrpnoj temi. Pitanja su, s druge strane, mnoga. A na svakom je od nas da ih poveže s osobnim iskustvom, sa životnim okolnostima i situacijama, na kojima zajednice u kojima živimo temelje svoje postojanje.

Od samog početka, glavna značajka izložbe - u izvedbenom i izložbenom smislu - je njezina interdisciplinarnost. Mreža suradnika na izložbi - su-kreatora pojedinih segmenata - je izrazito razgranata. Idejni koncept i autorstvo izložbe potpisuje Mario Buletić, viši kustos Etnografskog muzeja Istre/Museo etnografico dell'Istria. Zvučnu instalaciju za potrebe izložbe napravili su glazbenici Alen i Nenad Sinkauz. Autorski video rad izradio je multimedijalni umjetnik Davor Sanvincenti, dok se za uvodnu foto-instalaciju pobrinuo Dejan Štifanić. U izložbi su korišteni i radovi drugih autora: crteži Nadana Rojnića, rad Josipa Pina Ivančića, kratki igrani film Nine Violić, fotografije Romea Ibriševića. 

Posebno bi istaknuli reportažnu seriju fotografija Sergeya Ponomareva, za koje je autor nagrađen Pulitzerovom nagradom. Postav izložbe osmislio je Emil Jurcan, a grafičko oblikovanje potpisuje Tihana Nalić. Dragan Dimovski, muzejski preparator, pobrinuo se za tehničku realizaciju izložbe. 

 Međuinstitucionalna suradnja također je prisutna. Doprinos izložbi dao je Diego Han, povjesničar s Instituta za povijesna istraživanja u Rovinju. Veliki dio izloženih predmeta dolazi iz različitih hrvatskih muzeja: Muzeja grada Pazina, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Etnografskog muzeja Zagreb, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Muzeja grada Rovinja. Dio izložene građe je i iz privatnih kolekcija. 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar KimberlyKU97
KimberlyKU97
10:50 26.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆Lo︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Avatar RuthPU74
RuthPU74
09:36 26.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­K­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Avatar KimberlyAI98
KimberlyAI98
00:23 26.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije