Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koroni usprkos

Od Šenoinih crtica o potresu 1880. do oživljavanja baruna Trenka. Danas je Dan muzeja!

18.05.2020.
u 10:48

Detaljan današnji program hrvatskih muzeja pogledajte na mrežnim stranicama MDC-a

Premda su mnogi muzeji morali odustati od planiranih i već najavljenih događanja koja uključuju ulazak u muzeje i rad s posjetiteljima, danas će se diljem svijeta ipak obilježiti Međunarodni dan muzeja, uvijek 18. svibnja, a manifestaciju kod nas organizira Muzejsko dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba. Ovogodišnja je tema “Muzeji za jednakost: različitost i uključivost”, koja bi trebala pokazati da su muzeji institucije koje igraju važnu društvenu ulogu promicanjem stvaranja inkluzivnog i tolerantnog društva.

Među ovogodišnjim programima kao odgovorima na temu inkluzije, iz MDC-a ističu Muzej grada Šibenika čiji će djelatnici na društvenim mrežama pokazati kako uz pomoć tehnologija prilagoditi muzejske sadržaje osobama s invaliditetom. Njihovi su djelatnici u sklopu projekta “Kultajmo u Šibeniku” skenirali predmete postava i isprintali ih 3D printerom tako da ih slijepi i slabovidni mogu istražiti dodirom.

Uz Šibenik, izdvajamo i Hrvatski povijesni muzej iz Zagreba koji, uz to što je izložbe održavane ranije u svojoj palači preselio na stranice Muzeja, na svojoj je Facebook stranici pokrenuo i online detektivski zadatak - potragu za sedam hrvatskih velikana s nagradom za pobjednika. Valja napomenuti da je duhovite ilustracije hrvatskih velikana nacrtao Milan Trenc, ilustrator dječje knjige “Noć u muzeju” po kojoj je snimljen hollywoodski blockbuster.

Zbog šteta nastalih u potresu zagrebačka Kuća Šenoa zatvorena je, ali danas se predstavlja projektom “Deset sekunda u povijesti svijeta” koji je parafraza rečenice Augusta Šenoe iz prvih “Zagrebulja” nakon potresa u Zagrebu 1880. Uporabni predmeti Augusta Šenoe i njegove obitelji slikom i tekstom na web stranici Kuće Šenoa danas će pričati priče o svojim vlasnicima i potresima u Zagrebu, uz fragmente Šenoinih tekstova.

Gradski muzej Bjelovar danas otvara izložbu “Barun Trenk – novo lice legende” postavljenu u Muzeju, ali dostupnu i online. Barun Trenk bio je najpoznatiji uznik u tvrđavi Špilberk u Brnu, zatočen ondje trinaest mjeseci. Pokopan je u Kapucinskoj grobnici, a zbog specifičnih prirodnih uvjeta barunovo tijelo je mumificirano. Višegodišnji rad znanstvenika rezultirao je izložbom na kojoj, uz Trenkov životopis, zahvaljujući računalnim tehnologijama možemo vidjeti i kako je barun Trenk izgledao kada je došao kao uznik u Špilberk, a na temelju proučavanja njegovih tjelesnih ostataka (CT snimka) od kakvih je bolesti bolovao.

Detaljan današnji program ostalih hrvatskih muzeja nalazi se na mrežnim stranicama MDC-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije