Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
V kao Vendetta

Od neuspjele zavjere do globalnog simbola revolucije

5.11.2019. Studenti Politehničkog sveučilišta u Hong Kongu prije dodjele diploma poziraju u znak podrške antivladinim prosvjedima
Foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS/PIXSELL
1/5
05.11.2019.
u 11:05

Remember, remember the fifth of November, stihovi su stare engleske pjesmice, za koje je, zahvaljujući kultnom stripu i filmu “V kao Vendetta”, doznao cijeli svijet, a jedno je brkato, nasmiješeno lice postalo simbol pobune protiv establišmenta. Petog studenoga davne je 1605. godine u podrumu zgrade britanskog parlamenta s dvije tone baruta uhićen Guy Fawkes, jedan od organizatora zavjere koja se popularno naziva i “Urota baruta”.

Scena iz filma "V for Vendetta"
Foto: FIBA/Screenshot

Borba protiv establišmenta

Te je večeri skupina katolika izmučenih desetljetnim progonima Engleske crkve planirala je raznijeti parlament u trenutku sjednice na kojoj je trebao biti i sam kralj Jakov I. Plan bi na kraju i uspio da Fawkes nije katoličkim zastupnicima slao pisma upozoravajući ih da se tog dana ne pojave na sjednici. Jedno je od pisama dospjelo u pogrešne ruke i zavjera je razotkrivena, a priča kaže da je Fawkes u trenutku uhićenja mirno priznao: “Samo želim dići u zrak kralja i parlament.” Gotovo svi su urotnici uhvaćeni, a 5. studenoga od tada se u Velikoj Britaniji slavio vatrometom, krijesovima i spaljivanjem lutaka u obličju Guya Fawkesa, dok su djeca nosila maske njegova stiliziranog lica. Gotovo 400 godina poslije, motive iz priče o neuspjeloj uroti legendarni stripaš Alan Moore i crtač David Lloyd pretvorili su u strip “V kao Vendetta”. Smješten u postapokaliptičnom svijetu i totalitaristički nastrojenoj Velikoj Britaniji, njegov je glavni lik V., profinjen i elegantan antijunak koji identitet skriva upravo iza Fawkesove maske. Cilj mu je raznijeti neke od najprepoznatljivijih londonskih građevina kako bi pokrenuo revoluciju, stao na kraj tiraniji i opresivnom režimu.

A iako je strip, izdan 80-ih, baš u vrijeme željezne vladavine Margaret Thatcher, izazvao velik interes, priča je postala planetarno popularna izlaskom istoimenog filma sestara Wachowski s Natalie Portman u glavnoj ulozi. Prepoznatljivu je masku kao svoj simbol zatim preuzela hakerska grupa Anonymous, a počeli su se njome koristiti i prosvjednici diljem svijeta, na prosvjedima pokreta Occupy, a zatim i u Francuskoj, Kataloniji, Čileu, a sada u Hong Kongu.

Lice suvremenih hakera

30.10.2019. Antivladini prosvjedi, Liberation Square, Irak
Foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS/PIXSELL

Tvorac stripa Alan Moore nije skrivao oduševljenje tom činjenicom jednom prigodom rekavši kako se osjeća kao da je njegov lik pobjegao sa stranica u stvarnost i da se oduvijek nadao da će njegove ideje ostaviti traga. Obilježavanje 5. studenoga i Fawkesova maska nisu samo dio zastarjele engleske tradicije već utjelovljenje ideje revolucije i otpora, a kao što kaže i sam V.: “Ideje su otporne na metke.”

Komentara 1

JB
Jandref_Briselionovič_Plenjinj
14:54 05.11.2019.

Lijepo od liberala što nose masku istinskog revolucionara, katolika Fawkesa. Da je uspio milijuni Indijaca i drugih naroda bi bilo spašeno od genocidnih lopuža.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije