Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumentarac otkriva

Od kojeg sindroma patite ako ste uvjereni da ste Isus?

05.12.2019.
u 10:40

U MSU danas je projekcija dokumentarnog filma "Looking for Jesus" poljske umjetnice Katarzyne Kozyre

Katarzyna Kozyra, jedna od najkontroverznijih suvremenih poljskih umjetnica, gostuje danas u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, gdje će premijerno prikazati dokumentarni film "Looking for Jesus“ sa svog putovanja Jeruzalemom.

Kroz format dokumentarca s elementima putopisa i umjetničkog filma autorica na tom putovanju istražuje tzv. Jeruzalemski sindrom, privremeno psihijatrijsko stanje u kojem hodočasnici vjeruju da su proroci ili neke druge biblijske figure, kao i psihološke mehanizme vjere te načine izgradnje vlastite percepcije stvarnosti.

"Film je dio njezinog dugogodišnjeg umjetničkog istraživačkog projekta koji se odvija u Jeruzalemu i kroz koji umjetnica beskompromisno i otvoreno progovara o vjerskim i religijskim pitanjima", ističe se u najavi premijerne projekcije, koja će se održati u Dvorani Gorgona, nakon čega slijedi razgovor s umjetnicom.

Radovi i fotografije Katarzyne Kozyre, uz brojne kulturološke i povijesno-umjetničke reference, kombiniraju elemente slikarstva, kazališta i performansa.

"Kozyra kroz svoj rad istražuje područje kulturnih tabua povezanih s čovjekovom tjelesnošću, kao i stereotipe i oblike ponašanja koji su ugrađeni u naš društveni život. U svakom od svojih djela krši te tabue, riskirajući negodovanje javnosti", ističe se u najavi.

Umjetnica je rođena 1963. u Varšavi gdje je diplomirala na odjelu skulpture Akademije likovnih umjetnosti 1993., instalacijom "Piramida životinja“, koji je zapanjio tadašnju poljsku medijsku javnost. Njezini rani radovi potaknuli su rasprave o ulozi umjetnosti u društvenom dijalogu te su postali presudni za razvoj novog umjetničkog pokreta poznatog kao poljska "kritička umjetnost“.

Neka od djela iz njezinog opusa su video instalacija "Ritual proljeća“, koja se smatra jednim od najvažnijih umjetničkih djela 20. stoljeća, te projekt "In Art Dreams Come True“ (2003. - 2008.). Od 2012. radi na projektu "Looking for Jesus“.

Izlagala je na brojnim međunarodnim izložbama, poput Venecijanskog bijenala, te imala brojne samostalne izložbe diljem svijeta.

Ključne riječi

Komentara 3

MA
marcel
13:11 05.12.2019.

ak si umisliš da si napoleon, isus krist, ili nešto slično, onda si bolestan u glavu... ak imaš sasvim dobro muško tijelo a umisliš si da si žensko onda nisi lud nego je problem u tvom tijelu, vele...

Avatar patkovic
patkovic
11:12 05.12.2019.

i stvarni vjernici su u stanju pomjerene svijesti , opčinjenosti idoloma kao rezultat dugotrajnog ponavljanja tih mantri

Avatar ShuPac
ShuPac
12:19 05.12.2019.

ne znaš tko je u većem stanju poremećen svijesti. ovi koji su si uvrtili u glavu da su Isus ili ovi koji vjeruju u te biblijske ličnosti a čim izađu iz Crkve zaborave 10 božjih zapovijedi i kreću s krađom, sliovanjima, prevarama, i tako dalje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije