Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velik uspjeh

"Obrana i zaštita" Bobe Jelčića na festivalu u Berlinu

'jelcic07_nnn_kul_160113'
Foto: ''
1/3
16.01.2013.
u 16:20

Suptilna komična drama smještena je u etnički podijeljeni Mostar, a govori o Hrvatu Slavku (Bogdan Diklić) kojem u muslimanskom dijelu grada umire prijatelj. Ako ode na pogreb, Slavko riskira neugodnosti s okolinom, a ako ne ode...

U programu Berlinalea, jednog od tri najveća svjetska filmska festivala, ove je godine i jedan hrvatski film. Riječ o "Obrani i zaštiti" scenarista i redatelja Bobe Jelčića, u produkciji tvrtke Spiritus movens iz Zagreba. Ta suptilna komična drama smještena je u etnički podijeljeni Mostar, a govori o Hrvatu Slavku (Bogdan Diklić) kojem u muslimanskom dijelu grada umire prijatelj. Ako ode na pogreb, Slavko riskira neugodnosti s okolinom, a ako ne ode, žena će ga smatrati slabićem, a ni on sam si to neće moći oprostiti...

Mostar je grad pepela

– Mostar je grad u kojem većina ratnog nasljeđa koje je u regiji riješeno još postoji. Mi o tome slušamo u kontekstu viših političkih tema, a moja je želja bila da stanje duboke etničke podjele sublimiramo i prikažemo kroz osobne priče. Čini mi se da se previše rijetko pitamo kako jedan običan čovjek funkcionira u tom stanju stalne tenzije – objasnio je Jelčić predstavljajući svoj film. O stanju u gradu iznimno je emocionalno govorio i glumac Vinko Kraljević, koji u filmu igra susjeda koji glavne junake obeća voziti u drugi dio grada, no u zadnji se trenutak predomisli.

– Mostar moje mladosti bio je tako vruć, rascvjetan, topao... U njemu danas nema ništa osim pepela koji je sve to pokrio. Pod njim vjerojatno buja nešto novo, što ja još ne prepoznajem. Mlađe generacije, koje bolje vide, prve će to prepoznati. Taj grad ima 20 tisuća studenata. Neće dugo trebati da ga oni okrenu u nekom drugom smjeru – rekao nam je Kraljević. Svjetska premijera "Obrane i zaštite" održat će se 9. veljače u kinu na berlinskom Potsdamer Platzu, u sklopu nenatjecateljskog programa Forum posvećenom otkrivanju inovativnih filmskih izričaja.

Suptilan humor

– U SFRJ postojao je kolosalan, pretenciozan obrambeni sustav nazvan "Obrana i zaštita" koji se pokazao kao potpuno promašena glupost. Odabir naslova tog filma govori o finom, suptilnom humoru, a ne o još jednoj "urnebesnoj komediji". Jelčić nas njime podsjeća na to da u Hrvatskoj osim box office uspješnica njegujemo i autorsku kinematografiju. I zato njegov film šaljemo tamo gdje pripada, u Berlin – zaključio je Hrvoje Hribar.

Bobo Jelčić cijenjeni je kazališni redatelj, posebno poznat po zajedničkom radu s partnericom Natašom Rajković. U filmografiji ima samo jedan eksperimentalni film koji su zajedno napravili, a "Obrana i zaštita" debitantski mu je dugometražni igrani film. Posebno je poznat po svojim metodama višemjesečnog rada s glumcem, koje je iz kazališta preselio i u filmski svijet. Zbog toga glumci, napola u šali, vole reći da nikad nisu toliko puta ponavljali replike kao u radu s Bobom Jelčićem. Glumica Ivana Roščić, koja u filmu glumi pokojnikovu kćer, Jelčića je zbog njegove velike usredotočenosti na rad s glumcem i tekstom opisala kao "dar za svakog glumca".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije