Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liga pravde zacka snydera

Obožavatelji su učinili nemoguće i natjerali filmske moćnike da pokleknu

21.04.2021.
u 13:08

Slavni redatelj Zack Snyder i producentica Deborah Snyder ekskluzivno za Obzor govore o drami oko ‘Lige pravde’, filma koji je zbog pritiska obožavatelja dobio posve novu verziju, i to četiri godine nakon originala.

Revoltirani komentari, poziv na bojkot, niz loših kritika, udar na blagajne, pa čak i pisanje peticija... Kada neki film ili serija razočaraju fanove, njihovi su tvorci izloženi pravom valu bijesa koji iz godine u godinu sve više raste na krilima društvenih mreža. Do sada su se zbog ljutih fanova mijenjale radnje, likovi su se vraćali u život, ali i pisali alternativni završeci, no ovog se puta otišlo i korak dalje. Pritisak “fandoma”, kako se engleski naziva cijela supkultura obožavatelja nekog filma ili serije, u slučaju “Lige pravde” uspio je ishoditi cijelu novu verziju filma, i to četiri godine nakon originala. O ovom presedanu u svijetu filmske industrije ekskluzivno za Obzor govore slavni redatelj Zack Snyder i producentica Deborah Snyder, glavni likovi ove kontroverzne sage koja se odvijala iz kamera.

– U svijet DC-ja ušli smo 2013. godine na poziv Christophera Nolana koji je radio na filmovima o Batmanu. Od tada se mnogo toga dogodilo – počinje svoju priču poznati hollywoodski bračni par. U središtu njihove drame je “Liga pravde”, dugoočekivani film iz 2017. koji okuplja superjunake iz svijeta DC-jevih stripova, osmišljen kao odgovor na Marvelove “Osvetnike”. Film o Batmanu, Supermanu, Wonder Woman, Aquamanu i drugim junacima trebao je raditi upravo Zack Snyder koji sa studijem Warner Bros. na ovoj franšizi surađivao od 2013. kada je izašao “Čovjek od čelika”. Redatelj poznat po “Zori živih mrtvaca” i filmu “300” potom je 2016. radio i na hitu “Batman protiv Supermana: Zora pravednika” od kojeg se očekivalo puno više. Podbacio je i po zaradi i po kritikama nakon čega kreće nizbrdo za Snydera. Kada je zgotovio “Ligu pravde” u trajanju od gotovo četiri sata, nije naišao na odobrenje “šefova” te su se on i supruga povukli iz projekta, a treba dodati i kako je tome djelomično kumovala obiteljska tragedija, odnosno iznenadno samoubojstvo njihove 20-godišnje kćeri.

“Ligu pravde” u konačnici je završio Joss Whedon, redatelj i scenarist “Osvetnika”, no njegova je verzija filma izazvala pravi tsunami negativnih kritika. Film je doživio fijasko i možda bi tako i ostalo da pandemija nije ponovno pomiješala karte. Nemogućnost snimanja novih filmova u kombinaciji sa željom streaming platformi za afirmacijom, kao i peticija koja je prikupila više stotina tisuća potpisa, natjerali su filmske moćnike da povuku nikad viđen potez. Odobrili su sredstava te dali Zacku Snyderu slobodne ruke da napravi i objavi svoju verziju filma. U konačnici je objavljena na platformi HBO Go ni više ni manje nego pod imenom “‘Liga pravde Zacka Snydera”, a od svjetske premijere prije mjesec dana ne prestaje oduševljavati fanove.

A je li ovim filmom pokrenuo sasvim novi trend u filmskoj industriji s obzirom na to da situacija u kojoj filmski studio priznaje grešku i daje potpunu autonomiju redatelju još nije zabilježena, otkriva sam Snyder.

– To uistinu jest jedinstven slučaj i sigurno će imati utjecaja, ali mislim da neće baš pokrenuti revoluciju. Svatko tko je upoznat s ovim slučajem zna koliko je on specifičan, zna se zašto se formirao cijeli pokret fanova i zašto je pokrenuta peticija. Zato mislim da ovo ipak nije početak ere u kojoj fanovi odlučuju kakvi će se filmovi snimati, već izdvojen slučaj koji će ipak donijeti određene promjene – mišljenja je slavni redatelj dok producentica Deborah Snyder zaključuje kako utjecaj fanova na filmsku industriju može biti pozitivan, ali i izrazito toksičan.

– Fanovi, blogeri, kritičari… tko god da komentira neki film, može se s njime ne slagati, ali nije u redu napadati. To je neprimjereno u svakom slučaju i svaki je napad toksičan, a takav diskurs omogućuje primarno internet koji ljudima omogućuje anonimnost. Uvrede koje se tamo pišu inače nitko nikome ne bi rekao uživo. Tako da smo svakako protiv takvog pritiska – kaže Deborah Snyder te dodaje kako je i u slučaju pokreta koji je zahtijevao Snyderovu verziju filma dio fanova vjerojatno bio toksičan, ali većina obožavatelja je argumentirano iznosila svoje stavove.

– Učinili su nešto nevjerojatno. Ne samo da su natjerali studio da obrati pozornost na njih nego su omogućili da ova verzija filma bude napravljena. To je izrazito pozitivno – kaže, a komentira i činjenicu da velik utjecaj na odluke filmskih studija također imaju i često kontroverzni sustavi za ocjenjivanje filmova poput Rotten Tomatoesa. Štoviše, profesionalni problemi za Snyderove zapravo su krenuli nakon što je “Batman protiv Supermana” dobio jako loše ocjene.

– Film “Batman protiv Supermana” jako je polarizirao publiku, neki od fanova jednostavno nisu željeli vidjeti kako se njihove omiljene superjunake dekonstruira na način kako je učinjeno u tom filmu. Ono što u tom trenutku nisu shvatili jest da je to samo bio put do njihove dodatne izgradnje i rasta u “Ligi pravde”. Meni je osobno bilo zanimljivo vidjeti te likove sa svim njihovim manama, kao kompletne ličnosti, a ne samo kao superjunake. Također, mnogi su mislili da je film premračan i da bi trebao biti malo humorističniji i opušteniji. Tu treba reći da fanovi često ne gledaju samu kvalitetu filma nego ga uspoređuju s nekim svojim očekivanjima – smatra Deborah Snyder te dodaje kako je na meti kritika je često i odabir glumaca. Često su tako pod upitnik stavljali i Snyderove odluke, a redatelj priznaje kako to nisu lake situacije.

– Da, mnogi su komentirali kako je odabir Jasona Momoe kao Aquamana ili Gal Gadot kao Wonder Woman neobičan, no sada nikog drugog ne mogu zamisliti u tim ulogama. I odabir Bena Afflecka kao Batmana je bio veoma kontroverzan i mnogi su bili ljuti zbog tog mog odabira, a sada u mnogim anketama on “pobjeđuje” kao najbolji Batman – kaže Zack Snyder i dodaje kako smatra da su sada fanovi uistinu shvatili njegovu viziju iako im je trebalo neko vrijeme za to.

Osim samih obožavatelja, velik utjecaj na filmsku industriju u zadnje vrijeme imaju streaming servisi poput HBO Goa, Netflixa....

– Odlika streaming servisa je da povlače hrabrije poteze i ulažu puno smjelije, to je sigurno. Mi danas ne bismo razgovarali o ovom filmu da nije streaming servisa jer otvaraju neke nove opcije – kaže Deborah Snyder te zaključuje kako bez streaming servisa jako puno projekata i filmova ne bi bilo realizirano pa tako ni “‘Liga pravde Zacka Snydera” u čiju je promociju HBO uložio izrazito puno truda. Iako je još donedavno bilo nezamislivo da jedan blockbuster ima premijeru upravo na online platformi te da odmah bude dostupan izvan kina, upravo je to slučaj s ovim filmom. Također, dostupni su dodaci poput crno-bijele verzije filma pod nazivom „Liga pravde Zacka Snydera: Pravda je siva“. Što se tiče samog filma, kritika je oduševljena boljom razradom likova, uklonjeni su humoristični dijelovi za koje su mnogi zaključili kako su “isforsirani”, a uložen je dodatan novac u specijalne efekte i glazbu. Ipak, postavlja se pitanje što će sada biti sa starom verzijom “Lige pravde”?

– To nije naša odluka, na gledateljima je da odluče. Osobno bih volio da prva “Liga pravde” bude “izbrisana”. Da se napravi neki virus koji bi pronašao sve verzije tog filma i samo ih obrisao, ali mislim da se to neće dogoditi – kaže Zack Snyder koji veoma oštro progovara o prvoj verziji filma. Štoviše, postoji priča kako ga nikad nije pogledao, i to upravo na nagovor supruge i poznatog redatelja Christophera Nolana.

– Ovo je verzija filma koju sam još tada bio praktički završio. To je ono što sam želio napraviti i, ako pažljivo gledate film, može se uočiti nekoliko “Easter Egga” koji zapravo opisuju moje emocionalno stanje tijekom snimanja. Uživam u činjenici da sam sad mogao napraviti sve što sam htio i zapravo sam svima htio pokazati da su mi odmah trebali dopustiti da napravim film na svoj način – iskren je redatelj dok njegova supruga ističe kako je proces ponovne izrade filma za cijelu ekipu bio veoma emotivan.

– Za sve koji su radili na ovom filmu je to bilo jako osobno iskustvo, svi su jako željeli da izađe nova verzija za koju su isprava mislili da nikad neće ugledati svjetlo dana. Tako da je dovršen u jako kratkom roku i svi umjetnici koji su radili na njemu dali su sve od sebe – kaže, dok je Zack Snyder ipak nešto oštriji te dodaje: – Mnogi od naših suradnika radili su i na onoj prvoj verziji i svjedočili su tom hororu kada je film uništen tako da im je rad na ovoj verziji bio veliko olakšanje – izravan je Snyder koji je praktički novi film napravio koristeći samo postojeće materijale. Samo je jedna scena naknadno snimljena prošle godine – onda Batmana i Jokera.

– Činjenica da ta dva lika postoje u DC svijetu, a nikad se nisu sreli jednostavno je zahtijevala da se to konačno dogodi i da fanovi prožive tu katarzu. Zato je ta njihova scena koja je naknadno snimljena važna – poručuje redatelj. Ipak, s obzirom na pandemiju, tu jednu dodatnu scenu nije bilo nimalo jednostavno snimiti.

– Snimanje tijekom pandemije bilo je uistinu izazovno jer je to bilo razdoblje kada se pandemija tek razbuktala i nismo imali nikakvog iskustva. Studio je postavio nove sigurnosne zahtjeve i bilo je stoga jako teško planirati snimanje. Tim više što su glumci bili u različitim državama i nismo ih sve mogli skupiti na jednom mjestu. Ezra Miller (Flash) bio je u Velikoj Britaniji gdje je snimao novi nastavak “Fantastičnih zvijeri” pa ga je tamošnja ekipa snimila, a Zack je davao upute Ezri preko Zooma. Ben Affleck (Batman) i Jared Leto (Joker) također su imali svoje obaveze i nismo im nikako mogli uskladiti raspored, a nismo mogli pomaknuti snimanje zbog rokova – govori Deborah Snyder te zaključuje kako je iskustvo bilo jako neobično, ali i zanimljivo.

Zanimljivo je svim fanovima DC-ja sada uspoređivati dva tako bliska, a opet konkurentska filma, pa makar za gledanje oba trebalo izdvojiti više od šest sati. Pritom Snyder komentira kako njegova verzija ostaje vjerna stripovima, ali da isto tako vuče elemente iz klasične mitologije i pop-kulture.

– Ja sam velik fan filmova i mitologije općenito tako da, osim poveznice se stripovima, što je logično, ima jako puno i drugih paralela, primjerice s “Excaliburom” Johna Boormana iz 1981. godine koji je jedan od mojih najdražih filmova. Moglo bi se čak reći da se Supermana može gledati kao na Arthura. Tako da u filmu ima puno simbolike, likovi su jako detaljno razrađeni i svaki fan će ga moći gledati na više razina – poručuje gledateljima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije