Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Romantične nakaze

Vodena bića bude nam maštu od najranijih dana civilizacije

Oblik vode
Foto: TSG Entertainment
08.02.2018.
u 20:37

Antropomorfni riječni bog u kojega se zaljubljuje junakinja filma “Oblik vode” inspiriran je kultnim “Čudovištem iz Crne lagune“

Kao najuvjerljiviji kandidat s čak 13 nominacija na ovogodišnje Oscare juriša “Oblik vode”, romantična fantazija u režiji meksičkog majstora žanra Guillerma Del Tora koju upravo gledamo u hrvatskim kinima. Redatelj koji je u svjetski mainstream ušao adaptacijom stripa Hellboy te popularnim autorskim filmom “Panov labirint” koji mu je donio i prva tri Oscara, u novom filmu ponovo se vraća svojoj dugogodišnjoj autorskoj fascinaciji – mitskim bićima i njihovim humanim karakteristikama.

Likovno besprijekorno

U likovno besprijekornoj, visoko stiliziranoj i karakteristično naivnoj fantaziji o odnosu između nijeme djevojke i vodenog čudovišta u vrijeme hladnoratovske paranoje, rasizma i mizoginije u Americi šezdesetih, Guillermov antropomorfni junak publici će djelovati iznimno poznato – i zaista, radi se o neskrivenom citatu filma “Čudovište iz Crne lagune” iz 1954., čija je popularnost bila na vrhuncu upravo u spomenutom povijesnom periodu. Radi se o jednom od najuspješnijih i najpoznatijih znanstvenofantastičnih djela o čudovištima koje je usprkos iznimno skromnom budžetu uspješno zajahalo val opsesije pulpom i 3D filmom sredinom prošloga stoljeća. Međutim, kultni film Jacka Arnolda samo je dio niza filmskih, književnih i likovnih ostvarenja koja počivaju na fantaziji o vodenim bogovima ili demonima, spoju čovjeka i prirode, svjetovnog i nadnaravnog.

Gotovo da nema drevne mitologije koja ne prepoznaje neku vrstu vodenog božanstva, od kojih su se neka, poput inuitskog Qalupalika (bića koje nevaljalu djecu povlači u morske dubine), do danas zadržala u narodnoj predaji i pronašla svoj put do popularne kulture.

Cthulhua za predsjednika

Ne zaboravimo ni pseudomitske likove poput iznimno popularnog Cthulhua, fiktivnog bića s krakovima umjesto lica koje je osmislio H. P. Lovecraft, a koji se danas može pronaći u igrama, stripovima, animiranim filmovima... satiričari su ga čak navodili kao protestnog kandidata na predsjedničkim izborima u Poljskoj 2010. te u SAD-u 2012. i 2016. godine pozivajući birače da glasaju “za manje zlo”. U svijetu stripa posebno važno mjesto zauzima Čudovište iz močvare, misleće biće sazdano od biljnoga tkiva također originalno predstavljeno sredinom prošloga stoljeća, a među čijim se scenaristima kasnije nalazio i veliki Alan Moore.

Bilo je to i više nego dovoljno inspiracije za poznatog geeka Guillerma del Torra, čiji se čitav opus može gledati kao velika posveta klasicima žanra.

U Majstorima doxa novi filmovi Lanzmanna, Gibneyja, Gandinija, Berlingera i Wisemana:

Oblik vode
1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije