Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strip-izdanje

Objavljena monografija Žarka Bekera sa stripom "Zaviša"

zaviša
arhiva
06.05.2010.
u 09:08

U knjižarama se u izdanju Vedisa pojavilo novo strip-izdanje, a riječ je o monografiji o našem proslavljenom strip-crtaču Žarku Bekeru pod naslovom "Zaviša i drugi stripovi iz plavca".

U knjižarama se u izdanju Vedisa pojavilo novo strip-izdanje, a riječ je o monografiji o našem proslavljenom strip-crtaču Žarku Bekeru pod naslovom "Zaviša i drugi stripovi iz plavca".

Žarko Beker proslavio se stripovima koje je 50-ih i 60-ih godina objavljivao u „Plavom vjesniku“, zasigurno najvažnijem i najutjecajnijem omladinskom listu na ovim prostorima, listu koji je u svojim najboljim danima imao nakladu iznad 100.000 primjeraka po broju.

Beker, čiji se stripovi odlikuju crtačkom elegancijom, ali i tematskom, stilskom i žanrovskom raznovrsnošću, zajedno sa svojim kolegama Maurovićem, Neugebauerom, Dovnikovićem, Delačem, Radilovićem i ostalima, Zagreb i Hrvatsku u to je vrijeme pozicionirao kao jednu od metropola i središta europskog stripa.

U monografiji je Žarko Beker predstavljen sa svojim najpopularnijim i najvažnijim stripom „Zaviša“, povijesno-nacionalne tematike za koji je scenarij napisao književnik Zvonimir Furtinger, zatim s groteskom „Špiljko“ (koji se isprva trebao zvati „Špiljac“, ali je zbog aluzija na prezime tadašnjeg komunističkog moćnika Miku Špiljka u zadnji trenutak izmijenjen), te s neobičnim super-herojskim stripom „Magirus“ čija se radnja odvija pod morem. Za ta dva stripa Beker se pokazao i kao odličan scenarist.

Tu je i autorova stripografija, kao i veliki bio-bibliografski intervju u kojem je Beker ustvrdio da je uprskos svemu „Strip – radost“, odnosno da je „Strip – veselje!“.

Kao četvrti naslov u biblioteci „Bolja prošlost“ (u kojoj su dosad predstavljeni Frano Gotovac, Vladimir Delač i Andrija Maurović) ,monografiju "Zaviša i drugi stripovi iz plavca" za tisak je priredio Veljko Krulčić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije