Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Školska knjiga

Objavljen razigrani i više nego informativni priručnik o 250 naslova svjetske književnosti

VL
Autor
Denis Derk
30.03.2021.
u 11:12

Knjiga prvotno objavljena u Velikoj Britaniji bavi se književnošću, a čitateljima nudi svojevrsni vodič za upoznavanje 250 književnih naslova. Knjigu je na hrvatski preveo Vedran Pavlić

Školska knjiga nedavno je objavila iznimno zanimljivo izdanje prvi put objavljeno u Velikoj Britaniji još prije četiri godine nazvano "Velike  ideje – Književnost". Informativnu knjigu koja je više nego atraktivni uvod u svijet književnosti i to od drevnih epova do suvremenih romana Salmana Rushdieja i Margaret Atwood na hrvatski je preveo Vedran Pavlić. 

Monografija dodnosi i pregled dominantnih književnopovijesnih strujanja, ali i vrlo široko zamišljen pregled kanonska djela svjetske literature. No, nisu zaboravljeni niti brojni književni tekstovi nastali izvan dominantnoga, zapadnoga kulturnog kruga.

Tako je žarište pozornosti prošireno je na područje arapske, japanske, australske, indijske, korejske, afričke, latinoameričke i drugih književnosti, a obuhvaća i književne glasove koje su stoljećima ušutkivali društveni konstrukti poput kolonijalizma i patrijarhata.

Knjiga je dio serije srodnih publikacija koje na jednostavan, zanimljiv i sažet način obrađuju razna umjetnička i znanstvena područja te društvene fenomene. U njezinu je nastanku sudjelovalo trinaest autora, stručnjaka za književnoznanstvene i(li) druge umjetničke i kulturološke teme.

Recenzentica knjige dr. sc. Suzana Coha ističe da će "kao zanimljiv i pristupačan, u književnoznanstvenome smislu relevantan i sa suvremenim teorijskim trendovima kompatibilan pregled svjetske književnosti, zadovoljiti interese široke publike, od učenika i studenata književnosti i srodnih disciplina do stručnjaka iz tih područja, ali i drugih čitatelja koji su zainteresirani ne samo za književnost i njezinu povijest nego i za povijest i suvremenost svjetskih kultura i društava uopće.”

Knjiga je i bogato likovno opremljena i krajnje razigrana, a pojavu literarnih djela analizira u i sklopu opće povijesne situacije u kojoj su djela nastajala i objavljivanja, ali i njihovu recepciju i utjecan na povijesne događaje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije