Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vesna Parun

Obilježavanje druge godišnjice smrti Vesne Parun u MUO

knjiga o vesni parun
arhiv vl
23.10.2012.
u 14:14

Na dan kada je prije dvije godine u Stubičkim Toplicama preminula slavna hrvatska pjesnikinja Vesna Parun održat će se večer poezije i glazbe u Hrvatskom kulturnom klubu u MUO u Zagrebu. Program počinje u 19 sati.

Drugu godišnjicu smrti hrvatske pjesnikinje Vesne Parun 25. će listopada u Hrvatskom kulturnom klubu u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu u 19 sati obilježiti njeni prijatelji. U programu sudjeluju Ante Stamać, Branko Pejnović, Vesna Tominac Matačić i Đuro Pišpek, a bit će izložene i fotografije Zlate Vucelić. Hrvatski državni arhiv ovih je dana objavio zanimljivu knjigu o važnoj književnici u povodu devedeset godina od njena rođenja. U knjizi Marijana Bosnara objavljen je precizan uvid u arhivalije koje je Hrvatski državni arhiv za ravnateljevanja Josipa Kolanovića otkupio od Vesne Parun. Nalazi se u tom živopisnom arhivskom fondu puno pjesama u rukopisu, eseja, pisama, razglednica, računa, fotografija, obiteljskih memorabilija, čak i oporuka, dokumenata kao što je nedovršeni koncept razvoda od Bugarina Ljubena Žekova, ali i opomena, ovrha, otpusnih pisama, povijesti bolesti...

S puno je stručne minucioznosti Bosnar obradio Vesnin fond i tako obogatio povijest hrvatske književnosti sa većim brojem manje poznatih ili nepoznatih podataka iz Vesnina života što se naročito odnosi na njenu obitelj (i nevjenčanog supruga Adnana al-Marzoukija), ali i na iznimnu bibliografiju. U knjizi se tako može pročitati i prva objavljena pjesma Vesne Parun “Premaljeće” i to iz katoličkog ilustriranog mjesečnika za djecu Anđeo čuvar i to njegova osmog broja iz 1931.-1932.. godine. Tu je i prijepis pjesme “Budi tih” za koju je sama autorica dopisala da se radi o konceptu koji je sačuvala pjesnikinjina majka Antica Parun rođena Mateljan-Jukić i to krišom. Tu je i faksimil pjesme “Napuštena” za koju je sama Vesna dopisala da je nastala pred kraj ili malo poslije kraja Drugoga svjetskog rata na cesti Sesvete – Zagreb i za koju ni sama autorica ne zna je li objavljena. Ili pjesma “Zeba” koju je napisala negdje početkom četrdesetih godina i to na ekavici jer je, kako sama objašnjava, tada bila pod velikim utjecajem Miroslava Krleže te u nadrealističkom duhu pod utjecajem Oskara Daviča.

U zbirci HDA nalazi se i pjesma “Srce čovjekovo” napisana nakon atentata na predsjednika Kennedyja, ali i nekoliko cjelovitih zbirki iz ciklusa o Mačku Džingiskanu i Mikiju Trasiju, te obilje neobjavljenih basni u stihovima, satiričnih, ali i lirskih pjesama, epigrama, haikua, elegija, etida, epitafa, soneta, pjesama u prozi, religioznih pjesama, ali i pjesama napisanih na francuskom i bugarskom jeziku. Prava literarna riznica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije