Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Obavezan smjer" Enesa Vejzovića

Gavellina predstava ponovno igra u magičnom prostoru tunela Grič

Foto: arhiva Gavella
25.03.2021.
u 14:02

U utorak 30. ožujka u 19 sati u Tunelu Grič održat će se predstava "Obavezan smjer" Dramskog kazališta Gavellla.

Obavezan smjer” predstava Dramskog kazališta Gavella, s koronom pleše svoj osobni ples. U prosincu 2020. ovu je uspjelu predstavu vidjela samo pretpremijerna publika, jer je u noći nakon te izvedbe stigla vijest da je jedan od članova tehničke ekipe predstave pozitivan na koronavirus.

Stoga Gavella sada zove na drugu premijeru. U utorak, 30. ožujka,  u 19 sati, ponovno u magičnom prostoru krozu koji publika prolazi - u  tunelu Grič. I predstava je to koju zbog inovativnosti, ali i poruka svakako treba vidjeti, jer autor koncepta i teksta te redatelj “Obaveznog smjera” Enes Vejzović odlučio je publiku staviti pred velik izazov.

Gledatelji, naime, u tunel Grič ulaze po troje ili četvero. Na samom početku ponuđena im je rakija, a nakon toga pred njima se nađe Amar Bukvić, kao svojevrsni demon koji ih mami u klopku. “Obavezan smjer” možda i nije za publiku koje ne voli ‘kopanje’ po vlastitoj unutrašnjosti, nego radije pasivno uživa u sigurnosti mraka kazališta. Ovdje u tunelu ima mraka, ali ne i sigurnosti, a svakim novim korakom nesigurnost raste. Naravno da razum govori: ovo je igra, ali srce to malo teže prihvaća. Atmosfera predstave odlično je pogođena, još bolje gradirana. Vejzović, uz pomoć svih glumaca, prolaznike kroz tunel suočava s najgorim strahovima koji su kriju duboko u svima nama, sa situacijama u kojima se bojimo iako do kraja ne znamo čega. I zašto. Sve situacije koje publika vidi, kroz koje prolazi, tek su skice, nemaju početak, sredinu ni kraj, i to je ono što najviše uznemiruje. Kao i u životu, i u kazalištu nam treba kontekst, a ovdje nam je on izmaknut gotovo kao čvrsto tlo pod nogama.

U auotorskoj ekipi predstave su i:  scenografkinja i kostimografkinja Marita Ćopo, autor glazbe Nenad Kovačić, majstor svjetla Zdravko Stolnik i dramaturški suradnik Dubravko Mihanović. Glume:  Amar Bukvić, Ana Kvrgić, Barbara Nola, Bojana Gregorić Vejzović, Darko Stazić, Đorđe Kukuljica, Filip Križan, Hrvoje Klobučar, Ivan Grčić, Ivana Bolanča, Janko Rakoš, Nenad Cvetko, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ranko Zidarić i Mada Peršić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije