Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što čitati?

NSK nudi bogate digitalne sadržaje, a Knjižnice grada Zagreba e-knjige

NSK
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
19.03.2020.
u 12:57

Knjižnice grada Zagreba nude više od 600 naslova e-knjiga, a NSK ima bogatu digitalnu ponudu

U vremenima virusne krize, sve zanimljivija je i ponuda e-knjiga kao i digitalni sadržaji iz ponude hrvatskih knijžnica. Zagrebačke Gradske knjižnice nude više od 600 naslova strane i domaće beletristike i publicistike na hrvatskom jeziku putem aplikacije ZaKi Book koja je pokrenuta sredinom prošle godine. Posudba se odvija preko platformi Google Play i App Store te je čitanje dostupno na uređajima Android, iOs i "indows 10.

_ Broj članova koji su posuđivali e-knjige je oko 2.500. Ukupan broj posudbi je oko 10.500, a prosječna dnevna posudba je četrdeset jedinica. U zadnjih osamnaest dana posuđeno je gotovo osam stotina primjeraka e-knjige, a najveća je posudba zabilježena u prvom tjednu ožujka. U prosjeku je tjedna posudba od početka godine između 250 i 300 primjeraka _ veli Ismena Meić, voditeljica Gradske knjižnice i pomoćnica ravnateljice KGZ za programe i korisnike.

_ U vezi profila korisnika koji čitaju, to su najviše zaposleni i žene (što je u skladu općenito sa statistikom članova KGZ-a), najviše u dobi od 30 do 39 godina. Ovu ćemo uslugu razvijati i dalje. Uskoro ćemo ponuditi nove naslove i dopunu onih naslova kojima su licence istekle. U planu je i implementacija posudbe e-knjige za djecu i mladež. Zasigurno, ovo je usluga koja će se sve više koristiti. O tome imamo i povratne informacije korisnika koji bi u ovom trenutu htjeli povećati maksimalni broj posudbi unutar jednog mjeseca na više od pet. Za sada to nismo u mogućnosti jer vodimo računa o svim korisnicima i činjenici da imamo ograničen broj licenci na raspolaganju. Broj ponuđenih naslova e-knjiga na hrvatskom tržištu trebao bi biti veći, no to ovisi o hrvatskim nakladnicima _ veli Ismena Meić.

A kako sa e-knjigom i digitalnim sadržajima stoji Nacionalna i sveučilišna knjižnica?

Maja Priselac iz Marketinga i komunikacija NSK potvrđuje da je zbog što učinkovitije zaštite od koronavirusa NSK od 19. ožujka zatvorila vrata korisnicima. Rok posudbe knjiga produžen je do 20. travnja. Što se digitalnih sadržaja tiče, za istraživače i studente dostupne su baze podataka na Portalu elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu. Korisnicima su dostupni i portali s digitaliziranom i izvornom digitalnom građom i to Digitalne zbirke NSK, Stare hrvatske novine i Stari hrvatski časopisi, Hrvatski arhiv weba, Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova, Nacionali repozitorij disertacija i znanstvenih magistarkskih radova te tematski portali Glagoljica.hr i Virtualne izložbe.

Na portalu Digitalne zbirke NSK dostupno je pet tematskih portala i to Digitalna kartografska građa, Digitalna glazbena građa, Digitalizirana vizualna građa koja donosi uvid u digitalne preslike građe Grafičke zbire NSK, portal Digitalna knjiga koja omogućuje pristup staroj knjizi s posebno istaknutim inkunabulama, te knjizi objavljenoj u razdoblju od 1835. do 1940. godine i portal Digitalizirani rukopisi koji obuhvaća rukopise, pisma, rukopisne note i rukopisne karte iz posebnih zbirki NSK.

Od 20. veljače ove godine dostupne su nove mrežne stranice Hrvatskoga arhiva weba. Novo, treće sučelje Arhiva prati trendove razvoja weba i tehnologija i usluga u tome području. Arhiv čija je trenutačna veličina više od 50 TB, omogućuje uvid u prošlost hrvatskoga mrežnog prostora pružajući pristup arhiviranim inačicama hrvatskih mrežnih mjesta objavljivanima od 2004. godine do danas. Hrvatski arhiv weba prikučja i mrežne sadržaje o koronavirusu i bolesti COVID-19. Korisnicima su dostupne i mobilne aplikacije koje uključuju digitaliziranu baštinu Pozdav iz Zagreba i Pozdrav iz Krke (Google Play i App Store), aplikacija Smart Library NSK, pitalice, slagalice i drugi sadržaji.

_ U posljednjih nekoliko dana Knjižnica nije imala značajnog porasta korištenja digitalnih sadržaja zbog novonastale situacije s koronavirusom, no korištenje digitalnih sadržaja je općenito u porastu, pa je tako NSK u 2019. godini imala više od devet milijuna pregleda digitalnih sadržaja _ veli Maja Priselac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije