Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MSU

Novi uvid u rad samozatajnog eksperimentatora Motike

'motika5_nnn_kul_150912'
''
24.09.2012.
u 17:09

Otvara se izložba "Od Futuropolisa do Muzike svjetla", puna nikad viđenih eksponata

Pogled u nepoznato, eksperimentalno stvaralaštvo Antuna Motike predstavlja Muzej suvremene umjetnosti izložbom Antun Motika: “Eksperimenti Od Futuropolisa do Muzike svjetla“, koja se otvara 25. rujna. Ovom izložbom Muzej suvremene umjetnosti obilježava 110. godina od rođenja Antuna Motike, ali i 20. godina otkako nas je napustio. Iznimno zanimljiv i opsežan opus bit će prikazan s više od 240 pionirskih luminokinetičkih eksperimenata na staklu i foliji, na fotografiji, na fotografskom i rendgenskom filmu, metalu i pleksiglasu namijenih projiciranju i drugih radova eksperimentalnog karaktera. Osim radova iz MSU-a, dio avangardne građe posuđeno je iz Zbirke umjetnina grada Pule, te Kolekcije Marinka Sudca. Bit će to posve novi uvid u život jednog od naših najznačajnih slikara poznatog po zagrebačkim i pariškim postimpresionističkim interijerima i eksterijerima nastalima nakon što je u dva navrata 30-ih godina 20. stoljeća studijski boravio u Parizu.

Prema riječima kustosice izložbe Ivane Janković ova ga izložba prikazuje u posve novom svjetlu, kao multimedijskog umjetnika, eksperimentatora, neumornog istraživača opčinjenog tehnološkim napretkom čije nedovoljno znano stvaralaštvo nastaje izdvojeno od glavnih tokova umjetnosti od 1940. pa sve do kraja života. Otkriva da se zbog izložbe crteža “Arhajski nadrealizam“ iz 1952. godine, koju je dio kritike neshvaćajući negativno ocijenio, još više povukao iz javnosti. Senzibilan i samozatajan ekperimentirajući do psihičke iznemoglosti, u intimi vlastita atelijera izvodi ekperimemenate na staklu i foliji s organskom i anorganskom materijom koje „ pali, perforira ili gravira, po kojima razlijeva boju i smolu, te ih spaja praveći “bazene“ u koje zatim ulijeva boju i različite tekućine“, propituje različite dadaističke i nadrealističke tehnike, poput frotaža, dekalkomanije, dimnica, kolaža, fotokolaža i fotograma. Uz ta takozvana atelijerska istraživanja radio je i “automatske crteže” kojima prenosi vlastitu podsvijest na papir uz glazbenu podlogu Mozarta ili Beethovena.

Muzej suvremene umjetnosti 2008. je dobio više od tisuću crteža velikog formata i 21 Motikinu bilježnicu s crtežima, intervencijama, futurističkim arhitektonskim rješenjima, kao i skicama za eksperimentalne projekte. Nekoliko najzanimljivijih projekata rekonstruirat će se prema autorovim nacrtima. Izložba, najavljuje Janković, neće teći kronološki, nego prema medijima u kojima je Motika stvarao. Ujedno će se prikazivati i dva dokumentarna filma, a izložbu prati i bogat popratni program. “

Ključne riječi

Komentara 1

DO
doktorica
12:06 25.09.2012.

ovako izgleda Hrvatska kao na ovom"eksperimentalnom"uratku našeg vrlog slikara...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije