Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"časnik i špijun"

Novi film Romana Polanskog protiv kojeg se prosvjedovalo na ulicama stiže u kina

Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL
1/6
02.10.2020.
u 11:29

Triler "Časnik i špijun", novi film Romana Polanskog, čiji je redateljski rad redovito hvaljen i nagrađivan, no privatni život pun kontroverzi, dolazi u kina u četvrtak, 8. listopada.

Polanski, koji već više od četrdeset godina ne smije kročiti na američko tlo zbog potencijalnog uhićenja nakon Hollywooda je svoju karijeru, poprilično uspješno, nastavio u Europi. Već je s redateljskim prvijencem, "Nož u vodi“ osvojio nagradu kritike na festivalu u Veneciji te bio nominiran za Oscara u kategoriji stranog filma.

"Rosemaryna beba“, "Kineska četvrt“, "Stanar“, "Tessa: Čista žena“ i "Gorki mjesec“ samo su neki od filmova koje je Polanski nizao u svojoj karijeri koja je 2002. godine doživjela vrhunac s osvajanjem Oscara za režiju "Pijanista“.

Radnja njegovog novog filma smještena je u 1895. godinu, kada je mladi kapetan u usponu, Alfred Dreyfus, optužen za špijuniranje za Njemačku te osuđen na doživotnu robiju koju će provesti u kuli na Vražjem otoku. Među svjedocima njegovog poniženja nalazi se i Georges Picquart koji je promoviran kako bi vodio vojnu protuobavještajnu jedinicu koja je Dreyfusa i optužila.

Glavnu ulogu ostvario francuski glumac Jean Dujardin koji je 2011. godine osvojio prestižnu nagradu Oscar u kategoriji glavne muške uloge za nastup u filmu "Umjetnik“.

U sporednim ulogama pridružili su mu se hvaljeni glumac Louis Garrel i Emmanuelle Seigner, inače supruga Romana Polanskog u stvarnom životu.  

1/6

Nakon što je prošle godine na filmskom festivalu u Veneciji osvojio Srebrnog lava za režiju, nedavno je Polanski s filmom "Časnik i špijun" trijumfirao i na dodjeli francuske nagrade Cesar, s rekordnih 12 nominacija uključujući one za najbolji film i režiju.

Kako se napominje u najavi, premda su se prije same dodjele u Parizu organizirali protesti Pokreta za ženska prava protiv Polanskog, ali i same Akademije što je uopće uključila njegov film u konkurenciju za nagrade, film je u konačnici osvojio tri priznanja od kojih je sam Polanski dobio dva – za najbolji adaptirani scenarij i najbolju režiju.

Na internetskoj stranici Rotten Tomatoes publika mu je dala više od 80 posto pozitivnih ocjena.

"Velike priče često stvaraju velike filmove, a Dreyfusov slučaj je nevjerojatna priča. Priče o nepravedno optuženim ljudima su uvijek fascinantne, ali također i uvijek aktualne", izjavio je Polanski o svom filmu.

"Kada sam bio dijete pogledao sam američki film 'Život Emila Zole' i ostao uznemiren scenom u kojoj je kapetan Dreyfus doslovno osramoćen. Čak i tada sam rekao samome sebi da ću jednoga dana snimiti film o tom strašnom događaju“, dodao je.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Damating
Damating
12:28 02.10.2020.

Pedofil. To puno govori o našem društvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije