Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivor martinić

Nova verzija "Drame o Mirjani i ovima oko nje" premijerno u &TD-u

Luka Dubroja
17.09.2021.
u 16:21

Premijera će se održati 29. rujna u Polukružnoj dvorani &TD-a s početkom u 20:00. Ulaz na premijeru moguć je isključivo s pozivnicom.

 Predstavu nose tri glumice Ivana Krizmanić, Maja Posavec i Marina Redžepović, a režiju potpisuje Ivor Martinić. Reprizna izvedba je 30. rujna.

Dramski pisac Ivor Martinić vraća se svom ranom dramskom tekstu Drama o Mirjani i ovima oko nje, prvi puta postavljajući ga samostalno pitajući se tko je Mirjana danas, 14 godina nakon što je napisana. Kroz novu verziju drame koja govori o banalnosti svakodnevice, otuđenosti, apsurdu današnjice, međusobnom nerazumijevanju i težini ženskog prolaska kroz život, autor se fokusira na naslovni lik i njezin odnos prema dvije jake žene koje je okružuju (Majka i Kćer).

Tri glumice (Ivana Krizmanić, Maja Posavec i Marina Redžepović) izmjenjuju se u interpretaciji naslovnog lika, donoseći vlastiti autorski stav prema istom. U trenutku kad ne igraju Mirjanu, glumice predstavljaju lik njene majke ili kćeri, te se lik Mirjana tako rasprostire i na ostale likove iz drame. Naslovni lik Mirjane tako plovi iz jedne u drugu glumačku osobnost, a u isto se vrijeme u njega propuštaju ostaci karaktera Majke i Kćerke. Riječ je o istraživačkom, intimnom autorskom iščitavanju Drame o Mirjani i ovima oko nje u kojem se ispituje odnos glumca i dramskog teksta u izvedbi.

Drama o Mirjani i ovima oko nje višestruko je nagrađivana drama suvremenog hrvatskog dramatičara Ivora Martinića. Praizvedena 2010. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u interpretaciji Mirjane Karanović zadržala se na repertoaru punih deset sezona i prikupila desetke nagrada. Iste godine postavljena je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu te u Mestnom gledališču ljubljanskom u režiji proslavljenog Dušana Jovanovića. Nekoliko godina kasnije postavljena je i u Argentini s velikom filmskom zvijezdom Mariom Onetto u naslovnoj ulozi, kao i u Nacionalnom Teatru u Urugvaju te kazalištu Deux Ex Machina u Venezueli. Drama je doživjela i svoju filmsku adaptaciju pod nazivom Plavi cvijet za koji scenarij potpisuje također Ivor Martinić, a režiju Zrinko Ogresta. Film je 2021. godine osvojio Veliku zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije