Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Nova trgovina Hrvatskog novčarskog zavoda uređena kao umjetnička poklon galerija

Hrvatski novčarski zavod
Foto: Promo
1/5
25.04.2019.
u 16:53

Više od sto vrsta kovanica i medalja, koliko ih trenutno ima u ponudi Hrvatskog novčarskog zavoda, dobilo je tako prikladan izložbeno prodajni prostor kakav zaslužuju ta umjetnička djela iz jedine hrvatske kovnice novca.

Kovanice i medalje Hrvatskog novčarskog zavoda od sada se mogu razgledati i kupiti u jedinstvenoj poklon galeriji, otvorenoj u prostorijama Hrvatske pošte u središtu Zagreba. Da trgovina kovanica i medalja izgleda poput umjetničko-izložbenog prostora pobrinuo se arhitektonski ured BIRO koji je pri uređenju prostora poseban naglasak stavio na transparentnost površina i postojanost monumentalnih elemenata u zgradi Pošte. Više od sto vrsta kovanica i medalja, koliko ih trenutno ima u ponudi Hrvatskog novčarskog zavoda, dobilo je tako prikladan izložbeno prodajni prostor kakav zaslužuju ta umjetnička djela iz jedine hrvatske kovnice novca.

Prostor trgovine je zaokružena interijerska cjelina u koju je bilo potrebno ugraditi nove elemente te na neutralan način stvoriti dobru, jednostavnu  i prepoznatljivu pozadinu proizvodima Zavoda. Zlatne i srebrene medalje su izložene na prednjem pultu, položene na crni baršun i decentno osvijetljene, dok je stražnji pult projektiran kao informacijsko-prezentacijski pano. Senzibilan, jednostavan i pomalo ozbiljan pristup uređenju odražava diskretan odnos prema zatečenom stanju istovremeno pružajući najbolje uvjete za izlaganje medalja od plemenitih metala.

Foto: Arena Hospitality Group

„Ponosimo se uspjehom Zavoda te namjeravamo i dalje razvijati poslovanje, prvenstveno kroz segment prigodnog programa. Kao dio strategije razvoja, jedan od prvih koraka otvaranje je novog prodajnog mjesta u prostoru Hrvatske pošte u Jurišićevoj 13 u Zagrebu, gdje će biti dostupni svi naši proizvodi. U suradnji s umjetnicima i dizajnerima, u stvaranju naših proizvoda koristimo tradicionalne metode i vještine kao i nove tehnologije. Želimo Zavod učiniti mjestom na kojem će svi kupci pronaći vrijedne i trajne poklone za posebne prigode poput krštenja, krizme, diplome, vjenčanja, poslovne poklone i slično“ kaže Damir Bolta, predsjednik Uprave Hrvatskog novčarskog zavoda. 

Bez obzira je li riječ o strastvenom kolekcionaru, zaljubljeniku u ovu vrstu umjetnosti, investitoru u zlato ili osobi koja traži idealan poklon, kupci mogu razgledati i birati iz široke kolekcije zlatnih kovanica, zlatnih i srebrnih medalja te medalja od neplemenitih metala. Sve kovanice su jedinstvena umjetnička djela nastala kao rezultat spoja tehnologije i tradicije u kojima se čuvaju vještine umjetničkog graviranja i poliranja metala. Jednako tako, sve kovanice potpisuju isključivo renomirani hrvatski akademski kipari. Kovanice sadrže prepoznatljive elemente identiteta Republike Hrvatske ili poznate osobe iz hrvatske povijesti poput Ruđera Boškovića, Nikole Tesle i kralja Tomislava, a na nekim primjercima prigodnog kovanog novca nalazi se hrvatska kulturna ili povijesna baština kao što su paška čipka i dubrovačka karaka.

Foto: Arena Hospitality Group

O Hrvatskom novčarskom zavodu

Hrvatski novčarski zavod osnovan je 23. travnja 1993., a pušten u rad 14. siječnja 1994. godine. Osnovna djelatnost Hrvatskog novčarskog zavoda je proizvodnja kovanog novca, zlatnih i srebrnih medalja te medalja iz drugih metala, prigodnih plaketa i znački u različitim metalima i drugih programa po zahtjevu, te registarskih pločica za cestovna vozila. Osnivači Hrvatskog novčarskog zavoda su Agencija za komercijalnu djelatnost s 57,4% udjela i Hrvatska narodna banka s 42,6% udjela. Više informacija o Hrvatskom novčarskom zavodu možete pronaći na službenoj web stranici www.hnz.hr

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije