Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
norvežani prosvjeduju

Ruši se zgrada s jedinstvenim Picassovim muralima oštećena u terorističkom napadu

Foto: wiki
1/4
28.07.2020.
u 12:32

Građani Osla prosvjeduju protiv rušenja modernističke zgrade Y-Block oštećene u terorističkom napadu.

U glavnom norveškom gradu Oslu u jeku su prosvjedi protiv rušenja monumentalne zgrade zvane Y-Block u blizini koje je 2011. godine Anders Breivik izveo teroristički napad autobombom. Zgrade u tom kompleksu, H-Block u kojoj se nalazio ured premijera te Y-Block u kojoj se nalazilo Ministarstvo obrazovanja, teško su oštećene u napadu. Norveška stoga taj mračni podsjetnik na najgori domaći teroristički čin već godinama želi srušiti. 

No, na toj se zgradi arhitekta Erlinga Viksjøa iz 1969. godine nalaze murali slavnog slikara Pabla Picassa, kakvih na svijetu postoji samo nekolicina. Ako Y-Block zaista bude uklonjen, murali će se sačuvati, tvrde iz vlade, ali građani Osla protive se rušenju tog modernističkog spomenika i smatraju kako murali i zgrada pripadaju zajedno. 

Kasnih 50-ih i ranih 70-ih godina, Picasso se prvi puta okušao u dizajniranju murala na betonu te ih je izradio pet, koje je norveški umjetnik Carl Nesjar pjeskario na betonske zidove zgrada H-Block i Y-block. Na potonjoj zgradi nalazi se najveći, nazvan "Ribar", dok je drugi, manji mural "Galeb" smješten u predvorju. Na svijetu postoji još samo jedno takvo djelo, na Kući arhitekata u Barceloni. Organizacija Europa Nostra 2015. godine stavila je te norveške murale na listu najugroženijih europskih kulturnih spomenika, nakon što se saznalo za planove da se zgrade sruše. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije