Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova nobelovka

Nobelova nagrada za književnost otišla u ruke Amerikanke Louise Glück

Facebook
08.10.2020.
u 13:15

Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost je američka pjesnikinja Louise Glück.

Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost je američka pjesnikinja Louise Glück. Glück je prva Amerikanka u 27 godina koja je osvojila tu prestižnu nagradu, a tek šesnaesta žena.

U obrazloženju Švedske Akademije stoji da je Glück nagradu zaslužila “svoj nepogrešivi pjesnički glas koji strogom ljepotom čini individualno postojanje univerzalnim”. Predsjednik odbora Nobelove nagrade za književnost, Anders Olsson, pohvalio je njen "iskren i beskompromisan" glas, a usporedio ju je sa slavnom Emily Dickinson. 

- Bila je iznenađena kada smo je obavijestili, ali ugodno, koliko sam shvatio, budući da je bilo vrlo rano ujutro - rekao je Olsson. 

Louise Glück višestruko je nagrađivana pjesnikinja, a već je 1993. godine dobila Pulitzera, zatim i nagradu Bollingen, Nacionalnu medalju za humanističke znanosti i prestižnu američku National Book Award. Iza sebe ima desetke zbirki poezije te nekoliko zbirki eseja. 

Nakon niza skandala koji su posljednjih godina potresali Švedsku akademiju, mogli smo zaključiti da će ove godine igrati na sigurno. Nobel za književnost prošle godine dodijelio se duplo, pošto je godinu ranije odgođen zbog skandala seksualnog zlostavljanja u odboru Akademije. A zatim, podsjećamo, Nobelove nagrade za 2018. i 2019. godinu su dodijelili Poljakinji Olgi Tokarczuk i kontroverznom austrijskom spisatelju Peteru Handkeu. Handkeov odabir izazvao je buru u javnosti, budući da je pisac poznat i po velikoj podršci Slobodanu Miloševiću te poricanju genocida u Srebrenici. Protiv odluke da ga se nagradi Nobelom ustale su i brojne države te se prosvjedovalo diljem Europe. 

Komentara 1

Avatar Damating
Damating
16:19 08.10.2020.

A ono.... pjesnici su čuđenje u svijetu.... Ja se čudim.onima koji poeziju čitaju. To je dosadno do zla boga... uz rijetke, rijetke iznimke.... "Jesi živa staričice moja...." "Ako može zbrojiti sve svoje poraze...." "Noćas ću napisati...."...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije