Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
45. DANI SATIRE FADILA HADŽIĆA

Nikolaj Koljada: Lažljivica

Foto: Kazalište Kerempuh
04.06.2021.
u 13:57

Predstava "Lažljivica" Ateljea 212 iz Beograda na 45. Danima Satire Fadila Hadžića igra u subotu 5. lipnja u 20 sati u kazalištu Kerempuh.

Nikolaj Koljada, jedan od najigranijih suvremenih dramskih pisaca, vješt je kroničar likova s margina, zaboravljenih usamljenika koji su nam nekako uvijek nevjerojatno prepoznatljivi i slični. Gradeći svoje autentične dramske svjetove, Koljada je uvijek istovremeno satiričan i mučan, duhovit i potresan, kritičan i blagonaklon. Zbog toga često naglašava kako želi da se ljudi dok gledaju njegove tekstove smiju, ali kada navečer stave glavu na jastuk, da puste i neku suzu.

Lažljivica je njegov novi tekst koji je u beogradskom Ateljeu 212 doživio svoju svjetsku praizvedbu. Koljada ovaj put na scenu dovodi Serafimu Margaritovnu i Margaritu Serafimovnu, dvije starije žene koje se na kraju radnog vremena susreću u jednom malom, neuglednom provincijskom muzeju nacionalne povijesti i nepotrebnih relikvija. I iako su na prvi pogled Serafima i Margarita sasvim različite, jedna u sebi nosi pobunu i neutaživu glad za osvetom, a druga je pomirena sa sistemom u kojem živi i ne želi od njega odustati, te dvije antijunakinje zapravo se susreću u svojoj usamljenosti i dubinskoj ogorčenosti, u nesnalaženju pred vremenom koje nezaustavljivo prolazi i svijetom koji se nezaustavljivo mijenja na gore. Muzej u kojem ih zatječemo zapravo je muzej laži koje živimo, zabluda u koje vjerujemo, prošlosti koja više ne postoji.

„Pakao je prazan, svi zlodusi su ovdje,“ reći će Serafima i zatim uzeti stvari u svoje ruke, krenuti u obračun s društvom vjerujući, možda sasvim uzaludno, da je svijet zaista moguće popraviti.

Lažljivica

Subota 5. lipnja u 20 sati u kazalištu Kerempuh. 

Redatelj: Stefan Sablić

Igraju: Jelisaveta Seka Sablić i Gorica Popović

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije