Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Elizabeth Strout “Olive Kitteridge”

Nikada nemojte pristati na sporednu ulogu u vlastitom životu

Foto: Arhiv Profil
21.07.2020.
u 15:43
Olive Kitteridge jedna je sasvim neobična žena. Neprilagođena, ogorčena, cinična, suzdržanih emocija... Čitatelj je sreće u poznim godinama, te ga ona, dok život nemilosrdno grabi dalje, sama vodi u neke epizode iz svoje mladosti, te zatim dalje: k smrti prvog muža, umirovljenju, nemoćnoj starosti, drugom braku... Olive je žena koju svakako morate upoznati. I zapamtiti lekcije koje će vas ona naučiti, a koje poredane (pa i u samo po jednoj rečenici) ne bi stale do kraja ovog teksta.

Roman “Olive Kitteridge” (Profil, urednica Adriana Piteša, prijevod Tatjana Jambrišak, 99 kuna) donio je autorici Elizabeth Strout Pulitzera i svjetsku slavu. Po njemu i nastavku “Olive iznova” (i njega je objavio Profil), HBO je snimio istoimenu seriju s Frances McDormand u glavnoj ulozi.

No Olive je lik koji treba – čitati! Autorica je predstavlja nižući kratke priče. U nekima je Olive glavni lik, kroz neke tek prođe automobilom. Poruka je jasna: ma što radili u životu, baš nikada nemojte pristati na sporednu ulogu u vlastitom postojanju. Olive je i to isprobala. Čini se da je jednostavno dopustila da se stvari gomilaju oko nje, teku bez njezina upliva. Ali na drugi pogled, kada o njoj svjedoče drugi ljudi, pokazuje se da to baš i nije tako.

Ovo je istodobno i sjajna pouka o starenju, koja svjedoči da ljubav, usamljenost, čežnja... ne prestaju s određenim brojem godina. Malo se, ipak, promijene, zaogrnu tuđim očekivanjima, obzirima prema djeci i onima koji su mrtvi, ali zapravo – uči nas Olive – u svemu tome opet treba igrati pošteno. Priznati samima sebi što smo činili, gdje promašili, treba pokušati razumjeti kako je moguće da drugi ljudi zajedničke dionice života gledaju sasvim različito od nas. Roman je ovo i o jazu generacija, o temeljnom nerazumijevanju djece i roditelja, a njegova je najbolja osobina način na koji ne traži krivce, jer ionako ih nema.

Za ljubav i mržnju, za život sam, uvijek je potrebno (barem) dvoje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije