Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klimatska kriza

Nije vrijeme za snove, naša je kuća u plamenu

U kolovozu je švedska aktivistica za klimu Greta Thunberg prešla Atlantski ocean u trkačkoj jahti kako bi izbjegla putovanje zrakoplovom
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
20.09.2019.
u 12:53

Knjiga o jednoj obitelji koja se sa svojom osobnom krizom nosi tako što se počinje baviti jednom još većom krizom – krizom našeg planeta. GRETA THUNBERG · SVANTE THUNBERG · BEATA ERNMAN · MALENA ERNMAN; Knjiga ''Naša kuća u plamenu'' bit će objavljena 25. rujna 2019.

Svatko tko imalo prati dnevne novosti vjerojatno je uočio Gretu Thunberg i njezin poziv na globalni 'Školski štrajk za klimu'. Šesnaestogodišnja švedska ekoaktivistica i pokretačica spomenutog prosvjeda ovogodišnja je kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir. Greta je potkraj kolovoza jedrilicom preplovila Atlantski ocean kako bi i u Americi prenijela važnu poruku o klimatskoj krizi. Šestodnevni posjet Washingtonu iskoristila je za prosvjed ispred Bijele kuće – gdje je, okružena mladim ljudima, pozvala Trumpovu administraciju i Kongres na daljnje smanjenje emisije stakleničkih plinova – te kako bi ljude diljem svijeta pozvala da se u petak, 20. rujna, pridruže 'Klimatskom štrajku', kojem će se priključiti i mladi iz Zagreba i Rijeke. ''Globalni prosvjed za klimu'' održat će se u 18 sati – u Zagrebu na Europskom trgu, a u Rijeci na Jadranskom. Posjet Americi 23. rujna bit će zaključen Gretinim sudjelovanjem na UN-ovu klimatskom summitu u New Yorku.

Nekoliko dana nakon summita, u srijedu, 25. rujna, na hrvatsko tržište u izdanju izdavačke kuće Egmont stiže knjiga 'Naša kuća u plamenu', memoari Gretine majke Malene Erman o privatnoj obiteljskoj krizi u čijem su središtu psihološki problemi obiju kćeri, a koja se povezuje s ekološkom krizom te ugnjetavanjem žena, manjina i ljudi s invaliditetom:

„Ovu smo priču Svante i ja napisali zajedno s našim kćerima i ona se tiče krize koja je zahvatila našu obitelj. Ona se tiče Grete i Beate. No ovo je ponajprije pripovijest o krizi koja nas okružuje i koja utječe na nas sve.“Greti je bilo tek osam godina kada je pogledala dokumentarac o klimatskoj krizi i zapitala se kako to da o tome nitko ne govori. Kako političari i odrasli općenito mogu govoriti o bilo čemu drugome ako je to jedino važno? Greta ima fotografsko pamćenje i počinje proučavati klimatsku krizu i načine kako se o njoj govori u medijima. Navela je roditelje da promijene način življenja i majku da napusti posao jer je zbog njega morala često putovati zrakoplovom. Bio je to prvi znak Gretine snažne volje i moći uvjeravanja. Zatim je i nas odlučila pokušati uvjeriti da se pokrenemo – već danas, a ne sutra.

Iz recenzija svjetskih medija:

Ova je knjiga krik (...) Svjedočanstvo zapisano u trenutku kada među nas dolazi vjesnik nevolje. Krik, tjeskoba malog djeteta ili odrasloga, ima dublje značenje: upozoriti na nevolju, izbjeći smrt. Kriza ove obitelji zapravo je dokaz njezine inteligencije. (…) Jer ovo je knjiga o tome kako je jednoj obitelji u Stockholmu živjeti u zemlji koja je, unatoč svim hvalisanjima u vrijeme izbora, jedan od najvećih proizvođača stakleničkih plinova po stanovniku. Ova knjiga ne govori nužno o tome kako stvari stoje ili kakve će postati. Ona dolazi ravno iz srca, u kratkim slikama, kao na okretnoj pozornici na kojoj se obitelj pokazuje iz svih kutova, dok se u njezinim osjećajima odražava ludilo svijeta... Dagens Nyheter

Hrabro i tvrdoglavo. I iskreno se nadam da će potaknuti borbu za spas klime. Expressen

Snažno i važno štivo… Usuđuju se biti u isti mah pesimistični i optimistični, osobni i činjenični, vođeni uvjerenjem da pojedinci doista mogu dovesti do velikih promjena. Sydsvenskan

Privodeći šestodnevnu turneju Amerikom kraju, Greta je jučer održala govor pred Kongresom u New Yorku, u kojem je naglasila.

Magazin Time uvrstio je Gretu 12. rujna na popis 15 žena koje će promijeniti svijet.

Njezin govor iz prosinca 2018. održan na TED konferenciji u Stockholmu možete pogledati na poveznici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije