Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naknade

Ni Švicarska ne plaća piscima za posudbu knjiga u knjižnicama

Udžbenici
ilustracija
24.01.2015.
u 13:42

Pisci (zasad samo domaći) čija se djela posuđuju u javnim knjižnicama ovih su dana na svoje račune počeli dobivati naknadu za tu posudbu, i to za 2013. godinu. Ono što je već odavno dostupno glazbenicima sada će biti dostupno i piscima, prevoditeljima i ilustratorima.

Za pretprošlu godinu Društvo hrvatskih književnika podijelit će piscima nešto više od milijun i pol kuna bruto, dakle bez poreza. Nitko od autora neće dobiti više od 20.000 kuna, ali ni manje od sto kuna. Od pisaca, najposuđivaniji su Ivana Brlić Mažuranić i August Šenoa, ali njihova su autorska prava istekla. Ali zato nisu ona Miroslava Krleže, ili živućih Pavla Pavličića, Sanje Pilić, Mire Gavrana... Ilustracije rade, nasljednici Ranka Marinkovića dobit će 8101 kunu, Goran Tribuson 6360 kuna, megapopularni Ante Tomić 7736 kuna, Miljenko Jergović 4308 kuna, Zoran Ferić 2462 kune...

Je li to puno ili malo novca, svatko neka prosudi za sebe. Kada se država financijski oporavi, možda će i naknade biti više. Ali i ove prve "mačiće" ne treba baciti u vodu. Uostalom, ni bogata Švicarska autorima ne plaća naknade za posudbu knjiga u knjižnicama. Sada smo barem u nečemu bolji i napredniji od Švicarske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije