Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Goya u Splitu

Neviđeno zanimanje za grafike čuvenoga španjolskog slikara

Goya
Foto: Ivo Čagalj
1/3
16.04.2010.
u 19:10

Iz bogate grafičke zbirke ETH iz Züricha predstavljena su 92 djela koja pružaju uvid u cjelokupno Goyino stvaralaštvo, od ranih bakropisa do društveno angažiranih tema.

Neviđeno zanimanje pobudila je izložba grafika čuvenog španjolskog slikara Francisca de Goye koja je pod nazivom “Vedra ludost” otvorena u Galeriji umjetnina u Splitu.

Iz bogate grafičke zbirke ETH iz Zuricha, a otvaranju je nazočio i njegov direktor Paul Tanner, predstavljena su 92 djela koja pružaju uvid u cjelokupno Goyino stvaralaštvo, od ranih bakropisa do društveno angažiranih tema. Izložba prikazuje Goyinu transformaciju od dvorskog slikara do angažiranog umjetnika koji, potaknut burnim društvenim događanjima u Španjolskoj s početka 19. stoljeća, stvara najupečatljivija djela u povijesti europske grafičke umjetnosti.

- Radimo na projektima koji imaju međunarodnu važnost, od večeras je Split umjetničko središte Hrvatske - naglasio je Božo Majstorović, ravnatelj Galerije umjetnina.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Željko Kerum ističući da je Split prelijep grad koji zaslužuje ovakve izložbe. Poručio je da nije istina da se malo ulaže u kulturu te da se u gradu pametno i pošteno raspoređuju sredstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije