Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski PEN centar

Nemamo oružje, ali nas se boje, kažu PEN-ovci

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/7
25.11.2017.
u 13:15

U Zagreb je povodom 90 godina hrvatskog PEN centra doputovao najprevođeniji ukrajinski pisac Andrej Kurkov, ali i progonjeni kamerunski pjesnik Enoh Meyomesse.

Nemamo oružje. Nemamo banke. Zašto nas se svi onda boje, slikovito se zapitao bivši predsjednik japanskog PEN centra i bivši član Boarda međunarodnog PEN-a, japanski književnik i antropolog Hori Takeaki u kazalištu Gavella na proslavi devedesetog rođendana hrvatskog PEN centra.

Takeaki je rekao da penovci moraju raditi što više na zaštiti slobode pisanja, a s velikim je poštovanjem govorio o svjetskom kongresu PEN-a održanom 1933. u Dubrovniku koji je uoči Drugog svjetskog rata uspio poslati antinacističke i antiratne poruke. O tom je dubrovačkom prijelomnom kongresu u superlativima govorila i bivša predsjednica hrvatskog PEN-a Sibila Petlevski poručivši penovcima da i danas moraju znati reći ne pojavama populističkog nacizma. Za nju se danas velika opasnost krije u birokratiziranom govorenju o ljudskoj patnji.

Sadašnji predsjednik hrvatskog PEN-a Tomica Bajsić istaknuo je važnost poezije te zatražio pomoć od gradske uprave kako bi Zagreb postao jedan od šezdeset gradova međunarodne mreže skloništa za izbjegle i progonjene pisce u svijetu ICORNO. Založio se i da djeca i njihovi profesori imaju besplatni ulaz u muzeje i galerije.

Međunarodni PEN na proslavu u Zagreb poslao je jaku delegaciju. Nije došla samo predsjednica međunarodnog PEN-a, meksička književnica Jennifer Clementi, no u Gavelli su govorili međunarodna tajnica Kätlin Kaldmaa i rizničar Jarkko Tontti.

– Organizacija PEN-a stoji na dva stupa. Prvi je književnost, drugi borba za slobodu govora – rekla je Kaldmaa, podsjećajući na probleme koje pisci i novinari imaju u Kini, Indiji, Bangladešu, Turskoj... Istaknula je da je na svjetskom kongresu u Lavovu donesen Ženski manifest u kojem piše da i djevojčice u cijelom svijetu imaju jednaka prava na obrazovanje kao i dječaci, te podsjetila da su pravo članstva u PEN-u žene dobile 1928. godine. Jarkko Tontti pohvalio je aktivnosti hrvatskog PEN-a, koji je godinu dana stariji od onog finskog, istaknuvši organizacije svjetskog kongresa, ali i regionalnih konferencija. U Zagreb je na PEN-ovu proslavu doputovao i najprevođeniji ukrajinski pisac Andrej Kurkov, ali i kamerunski pjesnik Enoh Meyomesse koji je bio žrtva progona.

Na svečanosti u Gavelli fragmente iz predstave o Vladi Gotovcu, kojeg je PEN bezuspješno pokušao zaštititi 1972., izveo je Boris Svrtan, Ivan Colarić govorio je Ujevića, a skladbu “Song” Igora Kulerića izvele su Marta Stanec, Lara Rimac, Sonja Jugo i Monika Hočevar. Program se nastavlja tribinom PEN jučer i danas.

Komentara 2

Avatar Papatest
Papatest
16:09 25.11.2017.

Oni za Pen jurišaju s penisom u ruci

NV
NV
18:44 25.11.2017.

I opet borba sa narastajućim nacizmom i 33 i sad. PEN je trebalo ukinut i proglasiti novi 1992. A ne veličati ovaj stvoren u K.Jugoslaviji. Njima i katolička crkva smeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije