Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diana Haller večeras u Händelovu Cezaru u Rijeci

Nema većeg uzbuđenja od premijere u rodnom gradu

Diana Haller
Foto: HNK Rijeka
07.05.2016.
u 12:52

Dirigent je Ville Matvejeff, a u redateljskom konceptu Blaževića i Frljića transformacija Diane Haller u Cezara događat će se pred publikom

- Ovaj nastup za mene je važan koliko i moj prvi nastup u velikoj naslovnoj ulozi 2013. u Stuttgartu, kada sam pjevala Cenerentolu, ali kako se zapravo osjećam moći ću vam reći tek nakon premijere – rekla nam je mezzosopranistica Diana Haller uoči svog prvog nastupa na opernoj pozornici svog rodnoga grada.

Večeras u riječkom HNK Ivana pl. Zajca pjeva naslovnu ulogu u velikoj baroknoj operi Julije Cezar u Egiptu Georga Friedricha Händela.

- Gospodin Marin Blažević kontaktirao me je čim je postao direktor Opere u Rijeci i čim je spomenuo da bi željeli postaviti Händelova Cezara ja sam se oduševila, premda sam si, zbog težine i zahtjevnosti te uloge, uzela dva mjeseca da je dobro upoznam prije nego je prihvatim – kaže umjetnica koja je u posljednjih nekoliko godina postala jedna od najsjajnijih mladih zvijezda njemačke i europske operne scene.

- Pjevati u baroknim operama muške uloge pisane za kastrate meni je i silno zabavno. To je bit kazališta, da ta tri sata na pozornici mogu biti netko i nešto sasvim drugo, a osobito me oduševljava redateljski koncept Blaževića i Frljića u kojem se moja transformacija od Diane Haller do Julija Cezara događa na pozornici, pred publikom – govori sjajna pjevačica.

Na generalni pokus došla je i njena profesorica Dunja Vejzović.

- Provjerila me je i bila vrlo zadovoljna, i pitala me koliko to ja nota mogu tako brzo otpjevati. A brzina i virtuoznost koju Händelova glazba i dirigent Ville Matvejeff zahtijevaju od svih izvođača ima svrhu pokazati svu raskoš, ljepotu i težinu jedne ovakve barokne opere – kaže Diana Haller.

Prvoj izvedba jedne barokne opere u Rijeci Diani Haller neće biti prvi susret s virtuoznim Händelovim ulogama, pisanima za kastrate. Još za vrijeme studija u Trstu pjevala je Rinalda, u ulozi Ruggiera u operi Alcina briljirala je i trijumfirala u Stuttgartu, gdje je najesen čeka i premijera Ariodantea.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije