Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brojni Hercegovci s uspjehom vode kulturne institucije u Zagrebu i ne osjećaju nekadašnji animozitet

Ne sudite o nama prema podrijetlu!

kul-herc-txt.jpg
import
27.01.2006.
u 19:00

U ne tako davnoj prošlosti Zagrebom se širio animozitet prema Hercegovcima. Zbog nekoliko tada eksponiranih pojedinaca Hercegovci su smatrani primitivcima, kradljivcima, prevarantima, sposobnima tek da se ušuljaju u političke i sumnjive gospodarske vode. Teško je kazati tko je tada bio omraženiji  jesu li to bili bivši saborski zastupnici Ivić Pašalić i Ljubo Ćesić Rojs ili pak tajkuni poput Miroslava Kutle. Uglavnom, kako je animozitet rastao, Hercegovci su postajali sve tiši, lagano su iščeznuli iz politike, a ni u gospodarstvu se više nisu eksponirali kao nekada. Očito, tada su se počeli držati one židovske  budi uspješan i anoniman.

Zagreb sve tolerantniji
No, i taj se animozitet s vremenom utišao. Milan Bandić lani je glatko postao gradonačelnikom Zagreba. Nije imao nimalo ozbiljniju konkurenciju. No, još je zanimljivija činjenica da nekoliko Hercegovaca u Zagrebu vodi vrlo važne kulturne institucije i da uglavnom ne osjećaju animozitet grada u kojemu žive i rade. Već godinama Nikola Ćubela uspješno vodi Zagrebačko kazalište lutaka, baš kao i Niko Pavlović Zagrebačko gradsko kazalište Komedija ili pak Matko Raguž prvo hrvatsko privatno kazalište  Teatar Exit. Prije nešto više od mjesec dana ravnateljem Zagrebačke filharmonije postao je još jedan Hercegovac, Mostarac Miljenko Puljić. A samo nekoliko dana kasnije njegov sugrađanin, i prema podrijetlu i prema mjestu življenja, Dragan Despot imenovan je ravnateljem Drame HNK. Je li Zagreb uistinu postao metropola koja više ne obraća pozornost na podrijetlo pojedinaca?
Despot ističe kako nikada na svojoj koži nije osjetio animozitet prema Hercegovcima, barem kad je u pitanju podjela glumačkog posla.
 Taj animozitet nisam primijetio, ali ga možda nisam ni htio primijetiti. Nikad se nisam smatrao ugroženim s te strane. No, osjećao sam da postoji animozitet prema Hercegovcima, ali ga nisam osjetio na svojoj koži. I danas mi je to čudno iako tu pojavu mogu objasniti, ali to je onda duga priča  kaže Despot.
Unatoč pozitivnom primjeru Despota, Pavlovića i Raguža, i danas se provuče pokoji primjer animoziteta, čak i prema tihim Hercegovcima, poput onoga prema ravnatelju Zagrebačke filharmonije Miljenku Puljiću. Kad je nedavno imenovan na tu funkciju, na vidjelo su ponovno izašle stare predrasude, a Puljić ih je obznanio na sastanku Hrvatskog društva skladatelja.

Otvoren Puljićev istup
 Rekao sam, nemojte me suditi prema podrijetlu, nego prema onome što ću učiniti. Zašto sam to kazao? Zato što je bilo negativnih reakcija, i to ne samo prema meni nego i prema drugim ljudima koji nisu rođeni u Zagrebu, a obnašaju dužnosti važne za ovaj grad. Stoga sam morao tako istupiti, i to na sastanku Hrvatskog društva skladatelja. Jer, oni su od mene tražili ostavku i obrazlagali to zahtjevima struke. No, među inima provukla im se i rečenica: "Što će nama uopće ovi došljaci?". To doista ne treba komentirati jer grad Zagreb, koji je mene prihvatio prije više od 20 godina, nema stav takvih pojedinaca. Mislim da su se građani Zagreba ogradili od takvih izjava koje nemaju nikakve veze s ovim gradom  ističe Puljić.
Dragan Despot, čije je imenovanje prošlo bez ikakvih trzavica, staje na Puljićevu stranu i ističe kako je sasvim logično da ravnatelj Filharmonije bude iz Mostara.
 Mostar je grad iz kojega su niknuli brojni glazbeni talenti. I stoga Miljenko Puljić nije nikakav endem, već je logičan slijed. Štoviše, smatram da je to njegova prednost i da ni on ni njegovi kolege ne trebaju to smatrati otegotnom okolnošću  kaže Despot.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije