Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto večeras treba pogledati hit-predstavu ZMK-a „Sherlock Holmes“?

Ne smijete propustiti spoj Sherlocka Holmesa i Sheldona Coopera

Foto: arhiva ZKM
13.04.2020.
u 12:51

1. Zato što je to predstava u prvom redu namijenjena tinejdžerima (a takvih je najmanje u hrvatskom i svjetskom teatru), uz koju će se sjajno zabaviti cijela obitelj

2. Zato što je autorica Ana Tonković Dolenčić napisala posve novu priču prema motivima Arthura Conana Doylea, uključujući sve najzanimljivije likove iz slavnog detektivskog serijela, a redatelj Krešimir Dolenčić od njene je priče stvorio pravu „mozgalicu“ pa svaki gledatelj postaje igrač koji traži pravog krivca, dok ga mnogo toga odvlači na krivi trag.

3. Zato što je ovdje vrlo jasna veza između naslovnog junaka i primjerice predvodnika skandinavskog vala krimića, a to je Larsson sa svojom „Milenijskom trilogijom“, tako da će ovo biti zanimljivo čak i onima koji misle da je velikog Holmesa pregazilo vrijeme. U čemu je štos? Holmes je, baš kao i Lisbet Salander, „visokofunkcionalni sociopat“.

4. Zato što je zaplet posebno zanimljiv jer Holmes ovdje razotkriva vrlo ozbiljnu zavjeru – onu koja se tiče cijelog društva – i cijelog svijeta.

5. Zato što naslovnu ulogu tumači sjajni Rakan Rushaidat. Nije on Holmes na prvu - nije visok ni mršav -  ali mu gledatelj vjeruje od prve do zadnje minute predstave. Rakan je ovdje stvorio Holmesa kakvog niste vidjeli ni u jednom filmu, ni u jednoj seriji , a pri tome je iskoristio mnoge autistične momente orginalnog lika i dodao mu humorističnu crtu. Njegov je Holmes zapravo slavni detektiv spojen s Sheldonom Cooperom iz „Teorije velikog praska“. I da, dr. Watson je Filip Nola, a Moriarty je Dado Ćosić.

Komentara 1

DU
Deleted user
13:11 13.04.2020.

......i zasto nebih smio propustiti. Jel to regularna doza anglosaksonskog pranja mozga pa se svi moramo prikopcati na "cjevcice".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije