Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ne propustite Prvi ruski filmski tjedan i otkrijte čari naše kinematografije

Veleposlanik Ruske Federacije u Zagrebu, Anvar Azimov
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/4
27.03.2019.
u 10:37

Veleposlanik Ruske Federacije u Zagrebu, Anvar Azimov govori o svojim omiljenim filmovima kao što je Ljubav i golubovi. Taj će se film, uz osam drugih, prikazati na Filmushki koju u partnerstvu s ruskim veleposlanstvom organizira Večernji list

U Hrvatskoj  godinama nismo imali prilike pogledati kultne sovjetske filmove kao ni one recentnije koji su u Rusiji imali velik uspjeh na kinoblagajnama. Koliko je ovaj Tjedan ruskih filmova važan jer svima daje priliku da besplatno pogledaju odlične ruske filmove?
Predstojeći filmski tjedan predstavlja jedinstvenu mogućnost da hrvatski gledatelji  još bolje upoznaju svijet ruskog filma, rusku kulturu, život, doznaju neke od tajni ruske duše. Većina odabranih filmova nikad se nisu prikazivali u hrvatskim kinima i njih nećete moći preuzeti  s interneta s hrvatskim prijevodom. U okviru projekta Filmushka predstavljeni su filmovi koji će zadovoljiti svaki ukus – od drame, komedije, filmova o sportu i ratu, tu su i pobjednici filmskih festivala i komercijalno najuspješniji blockbusteri. Mnogi od njih su sasvim novi. Zahvaljujući bliskosti naših jezika i slavenske kulture, ruski filmovi će biti razumljivije i bliže hrvatskom gledatelju nego američki, njemački ili francuski. Pozivam da ne propustite ovu jedinstvenu mogućnost otkriti rusku kinematografiju.

Izuzetna nam  je čast da film Sobibor otvara festival. Taj film govori o stradavanju Židova u zloglasnom logoru i neizmjernoj hrabrosti  Pečevskog koji je organizirao pobunu iz tog logora. Koliko je važan taj film i koje je vaše mišljenje o njemu?
Sobibor je po svom dramatizmu, razini emocionalne napetosti i uvlačenja gledatelja u priču nadmašio većinu filmova o Drugom svjetskom ratu u zadnjih nekoliko godina. Naravno da je mnogo jednostavnije snimati grandiozne događaje poput Stalingradske bitke, desant u Normandiji, zauzimanje Berlina – sva ova imena su poznata milijunima. Mnogo je teže pokazati sićušne epizode rata o kojima malo tko zna. Film je o podvigu, ali ne jedne osobe, nego naroda, podvigu čitavog čovječanstva. Nama je bolno gledati pokušaje u današnjoj Europi da se promijeni povijest Drugog svjetskog rata, izjednače žrtve i agresori te s kojom se lakoćom devastiraju spomenici sovjetskim vojnicima koji su oslobađali Europu. Pri tome se zaboravlja na kakvu su patnju bili osuđeni Europljani bez naše intervencije. A mi smo za to platili najveću cijenu – desetke milijuna života.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ruski predsjednik Vladimir Putin u Sočiju su potpisali bilateralni ugovor o kulturnoj suradnji. Koliko je to dalo zamaha kulturnoj suradnji dviju država?
Program suradnje u kulturi za 2017.-2019. godinu koji su naši predsjednici potpisali u Sočiju skoro je potpuno realiziran. Zahvaljujući tome Zagreb je dobio mogućnost da vidi jednu od najskupocjenijih izložba Ermitaža Ekaterina Velika, na koju su ljudi dolazili iz čitave regije. U hrvatskoj prijestolnici svake se godine održava međunarodni glazbeni festival Muzika Maksima. Krajem prošle godine u Moskvi su bili prikazani radovi ruskih i hrvatskih režisera iz arhive Hrvatske radiotelevizije. Osim toga, organizirani su nastupi ruskog baleta u Zagrebu i HNK u Sankt-Peterburgu. U lipnju se planira niz događanja u sklopu Dana Moskve, a u rujnu  kazališni tjedan Sankt-Peterburga u Zagrebu. Nemojte ih propustiti!

Sovjetski filmovi bili su toliko utjecajni da je Ronald Reagan prije sastanka s Gorbačovom tražio da pogleda film koji otkriva dubinu ruske duše. Pogledao je Menšovov Moskva suzama  ne vjeruje i bio toliko oduševljen da je tražio od svojih suradnika da ublaže retoriku jer  mu je taj film otvorio pogled u rusku dušu. Na Filmushki prikazujemo  Menšovovu komediju Ljubav i golubovi.  Po čemu su ti filmovi toliko posebni i koliko ste ih puta vi pogledali?
Ove sam filmove gledao bezbroj puta i svaki put pronalazio u njima nešto novo. Obično se u sovjetskim filmovima pričalo o svakodnevnim temama i socijalnom redu, a ne o dubokom filozofskom smislu psihologije realnosti. Ovdje je sve drugačije. Obične priče iz života seoskih obitelji u Ljubav i golubovi i žena sa sela u Moskva suzama ne vjeruje pokazuju što su zapravo prave životne vrijednosti. Kroz suze i smijeh pratimo živote glavnih heroja, a u konačnosti otkrivamo splet događaja iz vlastita života. To su svakako remek-djela stvorena u sovjetsko doba i jednako su zanimljiva danas kao i prije 40 godina i takva će zasigurno i ostati.

Ždralovi lete jedini su  sovjetski film koji je u Cannesu osvojio Zlatnu palmu, bio je nominiran i za Zlatnog medvjeda u Berlinu. O značenju tog filma govore i na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a sad ćemo ga prikazati na Filmushki. Koliko je značenje tog filma i koliko je pridonio prepoznavanju sovjetske kinomatografije u svijetu?
Kada je film prikazan, s oduševljenjem i ushićenjem dočekala ga je publika širom svijeta. I samo su u Sovjetskom Savezu sav partijski vrh i sovjetske medije cenzurirali Ždralove lete kao ideološki loše i s neuspješnom dramaturgijom. Priča se kako je Nikita Hruščov bio bijesan zbog filma i čak je prozvao izvođačicu glavne uloge - uličarkom. A razlog je u tome kako su možda po prvi put u povijesti sovjetske kinematografije heroji ispali neidealizirani, ljudski, osobe koji dopuštaju pogreške. Oni su se približili srcu svakog gledatelja više nego „ispravne“ kolhoznice i radnici, koji bez ikakvog straha trpe sav teret ratnog doba. Mnogi su poznati redatelji u Sovjetskom savezu i u inozemstvu priznali kako su se počeli baviti kinematografijom upravo pod utjecajem ovog filma. Recimo i da je film ušao u Guinessovu knjigu rekorda kao komercijalno najuspješniji od svih koji su dobili Zlatnu palmu u Cannesu.

U posljednje vrijeme ruski blockbusteri bili su sportske tematike. Tri sekunde obrađuje finale SSSR-a i SAD-a na Olimpijadi u Munchenu 1972. godine kada su sovjetski košarkaši  pobijedili  Amerikance u završnici koja je ušla u sportske anale, kao i Trener koji  je sniman na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.  Ti su filmovi vrhunski producirani i u Rusiji su bili blockbusteri. Jeste li ih gledali i koliko su bitni za prepoznavanje ruske kinematogafije u svijetu?
Tri sekunde je jedan od najboljih ruskih filmova i komercijalno najuspješniji u ruskoj povijesti. Spoj je realne priče i osjećaja te svakodnevnih životnih tema. Da, nije idealan film. Ima u njemu i malo politike. Sport i politika su često isprepleteni sviđalo se to nama ili ne. Redatelj je pokušao prikazati Zapad s lošije strane i mislim da je ispalo zabavno. Ima i nevjerojatnih trenutaka koje gledatelju mame osmijeh na lice. Primjerice, kada košarkaš leti kao David Copperfield na koncima. No film je svejedno dobar i u njemu nema negativaca. Ima nešto od superheroja iz Marvelovih stripova. Ako ste željni pogledati nešto zabavno, ovaj je film za vas.

Trener nije film o cijelom narodu ili nacionalnoj reprezentaciji nego o jednom čovjeku. Film ne izaziva osjećaj ponosa ili domoljublja nego prikazuje iskrene osjećaje koje nogomet može pobuditi u gledatelju. Hrvatski navijači najbolje poznaju taj osjećaj. Na Svjetskom prvenstvu Rusija je bila zastupljena statistički slabijom reprezentacijom, ali koja je do kraja vjerovala u svoje sile i postigla nemoguće. Trener je djelomično proročanski film. Pogledajte ga i saznajte zašto.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije