Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGRADA TPORTALA ZA ROMAN

Ne osjećam nikakav trijumf jer je kulturni kontekst ironičan

Dubravka Ugrešić
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/3
VL
Autor
Denis Derk
18.06.2018.
u 14:58

Dubravka Ugrešić osvojila je jedanaestu nagradu tportala za roman godine knjigom “Lisica” koju joj je lani objavila Fraktura

Tko bi rek’o čuda da se dese. Danas sasvim sigurno najuglednija hrvatska književnica u inozemstvu (samo na engleskom jeziku ima petnaestak objavljenih knjiga) Dubravka Ugrešić konačno je primila prvu hrvatsku literarnu nagradu od 1990. godine. Kocka je pala na uglednu nagradu tportala za najbolji roman koja je dodijeljena jedanaesti put, i to na velikoj svečanosti u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti kojom je obilježeno i petnaest godina tportala. Svoju prvu hrvatsku nagradu u posljednjih četvrt stoljeća Dubravka Ugrešić izborila je romanom “Lisica”, koji joj je objavila Fraktura prošle godine.

Ovo je nepismena sredina

– Ne osjećam nikakav trijumf s obzirom na kontekst jer je kulturni kontekst u kojem dobivam nagradu duboko ironičan. Nemojmo se šaliti. Ovo je nepismena sredina i ona u posljednjih dvadeset i pet godina postaje sve nepismenija i nepismenija. Ja naravno nisam odbila tu nagradu niti bih to ikada učinila jer postoje napori pojedinaca, a to je taj žiri koji čita, to je napor da jedna nagrada koliko-toliko uspostavlja nekakav kontinuitet te hrvatske književnosti i da diže standarde, što je vrlo lijepo. Ali ovaj je opći birokratski i inače cijeli kontekst nepismen. Tu je i situacija u obrazovanju, i to od osnovne škole pa do fakulteta, stanje u književnoj kritici... Stvarno nemam razloga za trijumf – izjavila je za Večernji list u sveopćoj buci svečarske dodjele u MSU Dubravka Ugrešić kojoj je na nagradi, među ostalima, čestitala i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

A koliko je Dubravka Ugrešić sa svoje amsterdamske adrese upoznata s djelima pisaca koji su se ove godine natjecali za nagradu tportala, a nije tajna da je u konkurenciji bio rekordni broj od čak šezdeset i četiri naslova.

Šmajserom po svakidašnjici

– Nešto pratim, ali ja djela vrednujem u odnosu na kontekst. Mogu imati svoje favorite koje nitko ne primjećuje. Među njima je, na primjer, Damir Avdić. Zašto? Zato što praši po toj svakidašnjici kao šmajserom. On govori istinu. Može to biti Sinan Gudžević koji piše kolumne u Novostima. Razlog za to njegov je jezik, izuzetno bogat jezik kakvim nitko u Hrvatskoj ne vlada osim njega. Tu su i neki hrabri ljudi koji imaju svoj autentični izraz. To me više fascinira nego neki imitativni romani kojih ima gomila i koji se pokušavaju uklopiti u taj tzv. mainstream i u tu čitljivu književnost – rekla je u više nego kratkom razgovoru za Večernji list Dubravka Ugrešić, koja je u finalu tportalove nagrade bila s Koranom Serdarević (roman “Eksperiment Irene Tot”), Ivicom Prtenjačom (roman “Tiho rušenje”), Zoranom Roškom (roman “Minus sapiens”) i Juricom Pavičićem (roman “Crvena voda”).

Predsjednik žirija i kazališni redatelj Ivica Buljan rekao je na dodjeli da je “Lisica” izvedbom i poetikom potpuno suvremen roman koji obnavlja neke “starinske” vrijednosti: ponajprije vjeru u moć umjetnosti i moć “heretika i sanjara” koji – iako stoje na marginama društva – tu umjetnost stvaraju.

U stručnom žiriju bili su još i Ursula Burger, Jadranka Pintarić, Miroslav Mićanović i Katarina Luketić.

Dubravka Ugrešić
1/17
Ključne riječi

Komentara 4

KA
Karloho
20:58 18.06.2018.

Jad i bijeda,koga sve zovete Hrvatskom književnicom ?

BA
baegnian1
18:19 18.06.2018.

Hrvatska književnica?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije