Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pismo umjetnika
Povratak na članak

Ne možemo prihvatiti podjelu umjetnika na one koji više ili manje zarađuju

Upravni odbor HZSU-a odbio je odluku Ministarstva kulture koje je potpore za samostalne umjetnike podijelilo u dvije kategorije

Komentari 3

Avatar dovidovic
dovidovic
14:47 02.04.2020.

Umjetnici, primite se posla i zaradite svoj kruh. Zašto bi porezni obveznici plaćali vašu umjetnost, poput one na EPK, ako je na tržištu bezvrijedna? Dakle, lopata, volan, blagajna u Konzumu, pa radite ko svi ostali.

VL
NI
nila
19:52 02.04.2020.

Umjetnost se ne stvara radi tržišta,nego radi kulturnog uzdizanja naroda.

VL
NI
nila
19:49 02.04.2020.

Umjetnost jest rad, stvaranje umjetničkog djela jest rad. Stvarati umjetničko djelo znači proizvoditi umjetničko djelo, dakle stvarati estetsku vrijednost,koja isprva označava kvalitativnu vrijednost pojedine umjetnine (koja je definirana svojim poljem,granom,žanrom i formom),a zatim i kulturnu vrijednost. Estetska vrijednost je vrsta ekonomske vrijednosti;od proizvodnje umjetničkog djela nastaje višak vrijednosti,kakav nalazimo i u primarnim i sekundarnim gospodarskim djelatnostima,samo s tom razlikom što umjetnički rad u sebi objedinjuje duhovnu i materijalnu proizvodnju. Umjetnici su radnici. Umjetnički rad obuhvaća sva tri polja klasifikacije rada-intelektualni,fizički i duhovni rad.Samostalni umjetnici su oni profesionalni umjetnici koji za život privređuju/ zarađuju samo ili isključivo od svog umjetničkog rada. U situaciji, kada ne mogu objavljivati,izlagati,izvoditi odnosno prikazivati svoja djela, samostalni umjetnici su nezaposleni,nemaju prihode,nemaju od čega platiti režije,hranu,stanarinu,kredit,itd.Nemaju plaću.Plaću ostvaruju samo kada svoja objavljuju,izvode,prikazuju,izlažu. I,da,mnogi profesionalni umjetnici i profesionalne umjetnice svoj umjetnički posao obavljaju paralelno s nekim drugim poslom koji kod nekih ima,a kod nekih nema veze s umjetnošću.Umjetničke profesije nisu manje vrijedne od neumjetničkih profesija. Poslovi i zanimanja se ne dijele na više ili manje vrijedne, svaki je posao podjednako vrijedan.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.