Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBIRKA PRIČA

NDH 2033.: Budućnost u diktaturi katoličke desnice

Riječki pisci
21.01.2014.
u 11:02

Zoran Žmirić piše o državi u kojoj nema transfuzije da se krv ne bi miješala, u Hrvatiji Davora Mandića oporbene su stranke ukinute referendumom...

U noći s nedjelje na ponedjeljak na poznatom je književnom portalu Smashwords skupina riječkih književnika objavila zbirku priča “NDH 2033.”. Sugestivni naslov odnosi se na imaginarnu Novu državu Hrvatiju pod premisom da je u Hrvatskoj prevladala krajnja desnica te je na snazi klerofašističko društveno uređenje pod krinkom demokracije.

Idejni začetnik zbirke nagrađivani je pisac Alen Kapidžić, osnivač udruge Katapult, koja u Rijeci već osam godina promovira stvaralaštvo i kulturu mladih. Pridružili su mu se Mladen Blažević, Alen Brabec, Hana Dagostin, Goran Gluščić, Majda Jurić, Zoran Krušvar, Davor Mandić, Eva Rodić, Lea Stoiljković Medved, Dajana Šalinović, Robert Vrbnjak, Carmela Žmirić i drugi autori mahom gorkih, zastrašujućih, ali povremeno i iznimno duhovitih vizija jedne od mogućih budućnosti naše zemlje.

Ozakonjeni ispadi

– Ideja je nastala kao odgovor na nedavni referendum i činjenicu da smo izloženi rastućoj netoleranciji, šovinizmu, čak ozakonjenim ispadima. Kapičić je okupio petnaest autora i dao nam samo osnovne smjernice. Nova država Hrvatija 2033. poslužila je kao okvir koji možemo, ali i ne moramo pratiti, ali je ideja bila zamisliti društvo gdje je ultradesna opcija na vlasti iz koje ćemo izvoditi antiutopijske priče. Jedino ograničenje bilo je ne koristiti stvarna imena kako bismo izbjegli dnevnopolitička obračunavanja – rekao nam je kolega Davor Mandić, pisac i novinar riječkog Novog lista.

U njegovoj priči nazvanoj “Naši i vaši” na vlasti je Inicijativa, politička stranka koja je opustošila zemlju, privatizirala sve prirodne resurse, a druge stranke zabranila – referendumom.

Još je zanimljivija ali i provokativnija priča “Lanac” Zorana Žmirića koja otvara knjigu, a u kojoj protagonist živi u totalitarnom sustavu čiju je propagandu kreirao preko svoje PR agencije. U njegovoj nacionalno segregiranoj Hrvatiji obitelji miješanih nacionalnosti smatraju se građanima nižeg reda, a oni koji u sebi nemaju nimalo hrvatskog sjemena “teško se mogu nazvati narodom ili ljudima”. Odavno su zabranjene transfuzije, kao i presađivanje organa, kako ne bi došlo do nepoželjnog miješanja čiste hrvatske krvi.

Utopili joj roditelje

U priči “33” Igor Beleš pripovijeda kroz lik devetogodišnje djevojčice čije su majke utopljene u rijeci, a ona strpana u ustanovu za preodgoj zajedno s drugom djecom istospolnih roditelja, lišenom svih prava, pa čak i vlastitog imena...

Nova država Hrvatija 2033. objavljena je na internetu, mediju budućnosti, i dostupna za besplatno skidanje, a autori ne isključuju ni mogućnost tiskanog izdanja. Uz nadu da se njihove crne prognoze u našoj zemlji ipak neće obistiniti.     

Komentara 58

PO
poludiopremijer
13:57 21.01.2014.

Utopili se u moru svojih gluposti. Ovo samo u hrvatskoj može biti vijest i u Večernjaku naravno

Avatar ivan5456
ivan5456
13:49 21.01.2014.

zašto nigdje ne piše da je ovo sponzorirani članak ?

KR
KroničarHr
13:55 21.01.2014.

I, sad se ovi "giganti ljudske misli" nasli preventivno boriti protiv "Hrvatije"!? Opskurno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije