Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bura na Zrinjevcu

'Naznačite da su slike naše ili ćemo ovrhom uzeti Mladu patricijku!'

VL
Autor
Denis Derk
12.04.2021.
u 10:09

HAZU će provesti ovrhu Bukovčeve slike "Mlada patricijka" ako Nacionali muzej moderne umjetnosti s njima ne sklopi ugovor o oko tisuću umjetnina

Nedavno Vladino preimenovanje zagrebačke Moderne galerije u Nacionalni muzej moderne umjetnosti razbuktalo je pravi rat između te institucije i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Prije tjedan dana HAZU je priopćila da je novi nacionalni muzej smješten u njihovu palaču Vranyzcany, da bi u nedjelju medijima odaslala dramatično priopćenje u kojem ističe da je Akademija ponosni vlasnik oko tisuću umjetnina koje se već desetljećima nalaze u postavu Moderne galerije, tj. Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

"Ako se ne sklopi ugovor na temelju kojega bi umjetnine u vlasništvu HAZU ostale u postavu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Akademija će biti priseljena ovršnim putem ostvariti pravomoćnu sudsku presudu", poručili su akademici ravnatelju Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branku Francheschiju i ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek.

Ovrhu će HAZU zatražiti za sliku Vlahe Bukovca "Mlada patricijka" koju je Akademiji donirao njen utemeljitelj biskup Josip Juraj Strorsmayer "davno prije osnutka Moderne galerije", kako ističu akademici. Slika je bila povod za sudski spor tadašnje Moderne galerije i HAZU koji je galerija izgubila na svim sudskim instancama.   

"Dugogodišnje korištenje umjetnina bez pravne osnove, uz odricanje vlasništva Hrvatskoj akademiji, primoralo nas je na zaštitu vlasništva podizanjem tužbe za utvrđenje vlasništva i predaju u posjed jedne umjetnine, "Mlade patricijke" čija je pravna sudbina ista kao i svih ostalih Akademijinih umjetnina u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti. Županijski sud u Zagrebu, te Vrhovni i Ustavni sud RH utvrdili su da je Hrvatska akademija vlasnik utužene umjetnine i da ju je Moderna galerija dužna predati Hrvatskoj akademiji. Nažalost, od pravomoćnosti presude prošle su godine, a Moderna galerija nije postupila po presudi", navode  akademici u priopćenju.

Akademija ističe da je njezina želja da umjetnine ostanu u postavu današnjeg Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, ali da se mora naznačiti da u vlasništvu Akademije.

U petak se oglasilo i Ministarstvo kulture i medija ističući da je ravnatelj Branko Franceschi iznio zabrinutost zbog neriješenih pitanja vlasništva nad dijelom zbirke i palačom Vranyczany te upozorio na sudske tužbe i najavljenu ovrhu od strane HAZU.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek je navela da je osobno bila uključena u pokušaje pronalaska dugoročnog rješenja, ali bez uspjeha. Istaknula je i da će se putem Ministarstva osigurati sredstva za provedbu hitnih mjera zaštite velikog broja zgrada u vlasništvu HAZU procijenjene vrijednosti od 500 milijuna kuna.

"Očekivala sam da će u ovim okolnostima uprava HAZU biti otvorena za postizanje dogovora i suzdržati se od novih tužbi i ovrha", uputila je ministrica packu akademicima pozvavši ih na odgovornost i solidarnost. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije