Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezadovoljni autori i prevoditelji

"Natječaj Ministarstva za književno stvaralaštvo je čisti socijalni darvinizam"

Foto: Matija Habljak/Sandra Simunovic/PIXSELL
04.05.2021.
u 12:02

Književnici nezadovoljni javnim pozivom Ministarstva kulture i medija za dodjelu stimulacija na području književnog stvaralaštva i prevođenja pokrenuli su peticiju Pravo na kvalitetu kojom pozivaju na poništenje natječaja.

Već nekoliko dana traju žustre rasprave zbog Javnog poziva za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva i prevođenja koji je otvorilo Ministarstvo kulture i medija. Dio književnika i prevoditelja nije nimalo zadovoljan kriterijima ovogodišnjeg Poziva te su pokrenuli i peticiju Pravo na kvalitetu, u kojoj traže njegovo poništenje. Njime su, naime, raspisani kvantitativni kriteriji kojima se od autora i prevoditelja traži da prema bodovnoj ljestvici sami izračunaju i prijave broj bodova koje su ostvarili u protekle dvije godine. A bodove su mogli skupiti sudjelujući na festivalima i osvajajući nagrade, uza što se vrednuje i broj kritika njihovih djela objavljenih u novinama i časopisima. Kriteriji su problematični, smatraju autori peticije, po više stavki – ne uzima se u obzir jesu li kritike pozitivne ili negativne, a u nekim od navedenih časopisa književne kritike uopće se ne objavljuju. Također, u popis festivala nisu uvršteni strani festivali na kojima naši autori redovito sudjeluju, a ni sve nagrade koje se dodjeljuju na književnim polju. Jasno je stoga, ističu, da se ne mjeri ono što bi se trebalo mjeriti – estetska kvaliteta djela – već puko postojanje knjige na odabranim domaćim festivalima i u medijima.

– Nemaju svi autori jednake mogućnosti da se odazovu na pozive na festivale, i to pogotovo u vrijeme pandemije, a mogućnost autora da se odazove pozivu na neki festival i činjenica da je o njegovoj knjizi netko nešto napisao, pa makar i negativno, nisu pokazatelji kvalitete knjige – kazala nam je pjesnikinja Marija Dejanović, koja je uz Ivanu Rogar, Noru Verde i Moniku Herceg jedna od pokretačica peticije.

U samo nekoliko dana od objave peticije potpisalo ju je više od 200 osoba, a neki ovakav način bodovanja nazivaju nagradnom igrom ili lutrijom. O Pozivu raspravljalo se i u Saboru, gdje je o problematici kriterija natječaja govorio zastupnik Vilim Matula.

– Jedan od važnijih razloga nezadovoljstva književnika jest što se ovakvim natječajem od njih traži da se laktare za sudjelovanje na festivalima i za što veći broj kritika. To je potpuno ostvaren socijalni darvinizam u kojem preživljava najjači. Knjige objavljene kod jačih izdavača imaju veće izglede dobiti više kritika. Na festivale se pozivaju najprije poznatiji autori. Nagrade su također problematičan parametar jer u žirijima ne sjede samo književni znalci. Ovo nije lutrija jer u bi njoj svi imali jednake izglede. Ovdje veće izglede imaju oni koji su postigli medijsku vidljivost – dodaje Ivana Rogar.

Iz Ministarstva kulture i medija kazali su nam kako su za peticiju saznali tek putem medija. Istaknuli su i da je Javni poziv raspisan u suradnji sa strukovnim udrugama, među kojima su Hrvatsko društvo pisaca, Društvo hrvatskih književnika, Društvo hrvatskih književnih prevoditelja te Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade. Njihove je prijedloge Ministarstvo prihvatilo u cijelosti i nije ih mijenjalo jer smatra da će ovakav način izbora biti puno transparentniji i vrednovati osobita postignuća.

”Rad na kriterijima je trajao dugo, što nas uvjerava da je proces bio otvoren svim autorima koji su se željeli pridružiti svojim konstruktivnim prijedlozima. Ministarstvo kulture i medija ne nameće, nego u suglasnosti sa strukom svake godine pristupa reviziji kriterija svih javnih poziva koje raspisuje. To znači da smo i dalje otvoreni za sve konstruktivne prijedloge koji će pridonijeti unapređenju naših mjera, ali i izvrsnosti književnog i prevoditeljskog stvaralaštva”, stoji u očitovanju Ministarstva, iz kojeg napominju da se putem Javnog poziva dodjeljuju javna sredstva na temelju jasno utvrđenih kriterija, a nitko se nije dužan prijaviti te da u tom kontekstu ovakve peticije smatraju suvišnima.

Naveli su i da je nakon zaključenja Poziva predviđeno osnivanje stručnog povjerenstva koje će zatim konačni prijedlog za dodjelu stimulacija donijeti na temelju bodovne tablice kao i stručnih kvalitativnih i estetskih procjena.

No, članovi strukovnih udruga nisu imali informaciju da je u tijeku proces sastavljanja kriterija za Javni poziv, tvrdi Dejanović. Trebalo bi stoga, predlažu autori i potpisnici peticije, sastaviti radnu skupinu u koju bi se glasanjem mogli uključiti svi članovi strukovnih udruga koji bi kriterije dobili na uvid prije nego se dostave Ministarstvu kulture i medija. Ako se to ne ostvari, brojni autori i prevoditelji već su najavili i bojkot natječaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije