Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRATKA PRIČA

Nastavlja se tradicija duga preko pola stoljeća

Zagreb: Dodjela nagrade za najbolju kratku priču "Ranko Marinković"
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/9
04.10.2018.
u 15:25

Potvrdu o dugovječnosti nalazimo u tome, što je ova nagrada starija od BBC- jeve nagrade iz 2005 i Sunday Timesove iz 2009

U nagradnom natječaju Večernjeg lista koji je utemeljen 1964/66.;godinu uzimamo ovisno o početku tiskanja priča i od vremena dodjele prvih nagrada. U tom dugom razdoblju stiglo je na natječaj prosječno 25.000 priča, objavljeno oko 2500 priča. Budući da VL dodjeljuju svake godine tri nagrade izlazi brojka od 156 nagrađenih priča, odnosno autora, dok je natječajima prodefiliralo preko 1000 autora. Mislim da je to impozantna brojka.

Večernji list uputio je Ministarstvu kulture prijedlog da se nagrada Ranko Marinković za kratku priču proglasi nacionalnom nagradom, prije svega zbog dugovječnosti samog natječaja ali i zbog imena koja su ponijela ovu nagradu. Potvrdu o dugovječnosti nalazimo u tome, što je ova nagrada starija od BBC- jeve nagrade iz 2005 i Sunday Timesove iz 2009.

Pogledajte video s dodjele nagrada:

Podsjetit ću na neka imena, nezaobilazna u povijesti novije hrvatske književnosti: od Petra Šegedina, Vjekoslava Kaleba, Živka Jeličića, Mirka Božića, Slobodana Novaka, Antuna Šoljana, Ivana Slamniga, Ivana Kušana do  Pavla Pavličića, Ivana Aralice, Luka Paljetka, Stipe Čuića, Olje Savičević-Ivančević, Ivane Bodrožić, Dimitrija Popovića, Zorana Malkoča, Korane Serdarević. I sada, uz veterana Paljetka – Ivana Šojat i Sanja Pilić itd.itd. Često se čuju kritike, da nagrade odnose uvijek isti i to uglavnom afirmirani pisci.

Zagreb: Dodjela nagrade za najbolju kratku priču "Ranko Marinković"
1/37

Natječaj je otvoren svima, nema nikakvih izuzeća ni zapreka da se bilo tko natječe s pričom koja mora zadovoljiti najosnovniji kriterij -  pismenost, razinu pismenosti. Činjenica je da najvećem broju priča nedostaje razina pismenosti i vještina. Razmišljao sam, kako  to Luko Paljetak uspijeva gotovo uvijek napisati dobru priču, uzimam samo jedan primjer i onda dolaziš do sljedećeg: on je ne znam koliko truda i učenja uložio u proučavanju versifikacije dok je prevodio Shakespeareove sonete ili Chaucerove "Canterburyjske priče",on je trenirao vještine pisanja i stihova i proze.

Veliki engleski pjesnik Stephen Spender rekao je da kad pjesnik napiše pjesmu ili priču, da u ladici to treba odležali izvjesno vrijeme i pisac se svom tekstu stalno navraća kao dobar vinogradar svom vinogradu, da bi pogledao svaki grozd.

T.S.Eliot je pak smatrao da kad pjesnik ima previše vremena i ništa drugo ne radi nego samo piše poeziju, onda postoji opasnost da on više vremena ulaže u pisanje, a gotovo ništa u koncentraciju i vlastito usavršavanje, Valja se upitati, zašto na maturalnim ispitima pismeni zadatak iz hrvatskoga jezika, zauzima po rezultatu - posljednje mjesto?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije