Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izlazak iz krize

Nakon obnove vrijedne 1,4 milijuna, u HGZ uselio i Zagreb Film Festival

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
24.01.2020.
u 10:57

Profesorica prava i glazbenica preuzela je HGZ u vrijeme krize upravljanja, koju su obilježile tužbe i policijske intervencije.

Stara kuća s mladim srcem – tako je nazvan Hrvatski glazbeni zavod na jučerašnjoj konferenciji za novinare kojom je obilježena prva godina mandata novog vodstva s Romanom Matanovac na čelu. Skandali, policijske intervencije, tužbe, protutužbe i glasine o bankrotu i mogućoj prodaji i pretvaranju u hotel povijesne zgrade u srcu Zagreba sada su već gotovo zaboravljena neugodna epizoda u dugoj i slavnoj povijesti HGZ-a.

Zahvalivši na potpori institucijama, prije svih Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture, te vrijednim donatorima, predsjednica HGZ-a Romana Matanovac je objavila da je ustanova ne samo izašla iz financijske krize nego i da je u proteklih godinu dana uloženo 1,4 milijuna kuna u obnovu zgrade.

Uselila se ekipa ZFF-a

Obnovljeni su svi prozori s umetnutim vanjskim izo-staklima, što će znatno smanjiti buku s ulice, na podovima sjaji obnovljeni parket, a blista i bijeli mramor temeljito očišćenog svečanog mramornog stubišta. Novinarima se obratio i arhitekt Roman Šilje, autor onih riječi s početka teksta, koji itekako zna kako izgleda stara kuća kada se počne kopati po njezinoj utrobi. Njegov donatorski prilog bila je odavno prijeko potrebna obnova sanitarnih čvorova.

Istodobno se nastavlja programska obnova u skladu s najavom pretvaranja HGZ-a u moderan višenamjenski kulturni centar. Uz već postojeće etablirane koncertne cikluse, HGZ je pod svoje okrilje uzeo vrlo agilan studentski koncertni ciklus Virtuoso, Glazbenu tribinu Darko Lukić, a učinjeni su i iskoraci u druge umjetnosti. Nakon zatvaranja kina Europa, Fraktura je u HGZ preselila Festival svjetske književnosti, a u Gundulićevoj 6 sada je baza i Zagreb Film Festivala zahvaljujući kojem bi se u dvoranama HGZ-a uskoro mogli prikazivati i filmovi.

Digitalizacija građe

U veljači kreće i pilot-program upoznavanja s glazbom za djecu vrtićke dobi, postoji plan i za novi festival komorne glazbe, a u dragocjenoj knjižnici i arhivu HGZ-a traje digitalizacija građe.

Otvorenom pozivu na suradnju s HGZ-om odazvao se i direktor Omiškog gitarističkog festivala Neno Munitić, s kojim je u HGZ-u jučer bio te druženje oplemenio izvedbom vlastite kompozicije sjajni hrvatski gitarist Petar Čulić, a već večeras, 24. siječnja, na pozornici HGZ-a nastupa sjajni mladi japanski virtuoz gitare Yuki Saito, lanjski pobjednik natjecanja u Omišu.

Napuštajući HGZ dobili smo još jednu potvrdu njegove vrijednosti i privlačnosti mimoilazeći se s učenicima Prve gimnazije iz Celja koje je kroz zgradu i njezinu povijest vodila voditeljica knjižnice HGZ-a Nada Bezić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije