Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U plavetnilo

Nakon nominacije za studentskog Oscara, nagrada u Sarajevu

Foto: Facebook
1/3
19.08.2017.
u 20:24

Kratki film dubrovačke redateljice Antonete Alamat Kusijanović nastao je tijekom studija u SAD-u

U sklopu 23. SFF-a publika je imala priliku pogledati 235 filmova, a na dodjeli nagrada u Narodnom pozorištu u Sarajevu slavili su i hrvatski autori. Naime, nagradu Srce Sarajeva za najbolji kratki film dobila je naša Antoneta Alamat Kusijanović za svoj film “U plavetnilo”, snimljen tijekom njezina studija u SAD-u.

Prikazan na Berlinaleu

– Teško je bilo što reći. SFF je prvi festival u mojoj karijeri otkad sam prije deset godina bila na Talent Campusu, a ovo je moja prva nagrada. Hvala i čestitke cijeloj ekipi – rekla je na dodjeli dubrovačka redateljica. Protagonistica je njezina filma djevojčica Julija koja s majkom bježi od nasilnog oca, premijerno je prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, a nominiran je i za studentsku nagradu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, tzv. studentski Oscar.

Posebnu nagradu žirija dobio je i dokumentarni film “Dom” čiju režiju potpisuje Zdenko Jurilj.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarac dobio je gruzijski film “Grad sunca” Ratija Onelija. Nagradu za najbolji studentski film dobio je film “Čistoća” bh. redatelja Nevena Samardžića. Priznanje za najboljeg glumca dodijelio je Goran Bogdan glumcu Serbanu Pavluu iz filma “Meda ili ne tako sjajna strana stvari.” Najboljom glumicom proglašena je Ornela Kapetani iz albanskog filma “Buđenje dana”.

LGBT i migrantska kriza

Najbolji redatelj je Rumunj Emanuel Parvu za svoje djelo “Meda ili ne tako sjajna strana stvari”, a najbolji igrani film na 23. SFF-u, ujedno i najznačajnija nagrada, po stručnom je žiriju “Strašna majka” gruzijske redateljice Ane Urushazde.

Nagradu za ljudska prava dobio je turski film “Mr. Gay Syria” redateljice Ayse Toprak koji tematizira probleme s kojima se susreću pripadnici LGBT populacije, istodobno i akteri velike svjetske migrantske krize.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije