Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicijska glazba

Nakon Lisinskog Orkestar Ansambla Lado osvojio i Beč

Lado
Foto: Snježana Herak
1/7
26.10.2018.
u 12:41

Koncert posvećen tradicijskim glazbalima održao se u četvrtak navečer u prepunoj dvorani Fanny Hensel Sveučilišta za glazbu i dramsku umjetnost u Beču

„Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi“, bio je naziv dojmljivog edukativno-umjetničkog koncerta Orkestra našeg najpoznatijeg profesionalnog Ansambla narodnih plesova i pjesama LADO, posvećenog tradicijskim glazbalima, održanog u četvrtak navečer u prepunoj dvorani Fanny Hensel Sveučilišta za glazbu i dramsku umjetnost u Beču.

Orkestar Lada je svojim sjajno koncipiranim programom koji potpisuje voditelj Orkestra Alan Kanski, prikazao bečkoj publici gotovo sva tradicijska glazbala koja su se svirala i još uvijek se sviraju u Hrvatskoj i izvan njenih granica, u krajevima gdje žive Hrvati. Publika je  sjajno uvježban Orkestar, nabijen pozitivnom energijom, koju su njegovi članovi znalački prenijeli i na Bečane, nagradila burnim i dugotrajnim aplauzom, povicima „bravo“ i višestrukim pozivima na bis.

Osim gajdi, sopila, tamburice samice, dangubice, kozarice i šargije, te duda, mihova, diplice, dvojnice, jedinke, lijerice i drugih srodnih glazbala, publika je mogla vidjeti i čuti kroz sola i razna druga vrlo interesantna tradicijska glazbala od cimbala do male harmonike triještine ili botunjere u nesvakidašnjim kombinacijama i u posebnim orkestriranim partiturama. Glazbeno putovanje hrvatskom instrumentalnom tradicijom počelo je „Tovarećom mužikom“, običajem u Salima na Dugom Otoku, a završilo izvornom glazbom Zelinskog kraja „Zelinski mužikaši“ čiji je aranžer A. Kanski.

Jednom riječju bila je to fantastična promocija ne samo bogatstva i šarolikosti tradicijskih glazbala iz raznih hrvatskih područja, nego i same „Lijepe naše“.

Uoči koncerta održana je dvosatna, iznenađujuće dobro posjećena radionica „Hrvatska tradicijska glazba“, na kojoj su voditelj Orkestra Ansambla Lado Alan Kanski i graditelj glazbala i član Orkestra Stjepan Večković bečkim studentima glazbe i dramske umjetnosti iz raznih krajeva svijeta te njihovim profesorima i gostima na engleskom jeziku i na vrlo upečatljiv način predstavili „uživo“ tradicijska glazbala Hrvatske, na kojima su potom i sami studenti imali priliku svirati. 

„Veseli me da je Orkestar Ansambla Lad sastavljen od četrnaestero vrsnih glazbenika multiinstrumentalista, koji sviraju 80-tak tradicijskih glazbala, kroz ovaj program,  bečka publika ovako dobro primila“, rekao je nakon koncerta za Večernji list umjetnički voditelj LADA Andrija Ivančan dodavši:

„Sjajan koncert i fantastična reakcija publike,na naš edukativno-umjetnički program koji je pokazao ne samo svu raskoš hrvatske tradicijske glazbe i glazbala nego i raskoš i talent članova Orkestra Ansambla Lado koji su ga izveli. Sljedeće godine u kojoj ansambl Lado obilježava sedam desetljeća postojanja i predstavljanja glazbene i plesne tradicije Hrvata diljem zemlje i svijeta, uz ovaj program pripremamo novi međunarodni, od tradicijske glazbe do jazza, swinga i rock and rola, kao i cjelovečernji plesni program posvećen Hrvatima stare dijaspore i Bosne i Hercegovine u kojem će biti koreografija vezanih uz običaje gradišćanskih Hrvata“.
Zadovoljstvo koncertom izrazio je i glazbeni voditelj i dirigent Lada Bojan Pogrmilović ustvrdivši kako je to bio „vatromet instrumentalnog umijeća, koji je pokazao da se Hrvatska i Hrvati doista imaju čime ponositi“.

„Sjajna promocija bogate i raznovrsne hrvatske glazbene baštine kojom je Orkestar Ansambla Lado nakon Lisinskog osvojio i Beč“, rekao je savjetnik ravnatelja KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu Josip Nalis, koja je organizator 14. Festivala hrvatske glazbe u Beču, u čijem je sklopu održan koncert. Domaćin koncerta bio je sveuč. asistent mr. Marko Kölbl iz Instituta za istraživanje narodne glazbe i etno-muzikologiju Bečkog sveučilišta za glazbu i dramsku umjetnost, koji je, uz rektoricu mr. Urlike Sych uvodno pozdravio publiku, u kojoj je bila i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković.

„Veseli me da smo večeras ovu dvoranu u kojoj uglavnom slušamo klasičnu glazbu ispunili zvukovima drevne hrvatske tradicijske glazbe, uz jedinstvenu promociju hrvatskih tradicijskih glazbala, koju su uoči koncerta imali priliku vidjeti i na njima svirati i brojni domaći i strani studenti našeg Sveučilišta“, istaknuo je mladi gradišćanski Hrvat Kölbl, posebno zahvalivši sjajnim promotorima, Alanu Kanskom i Stjepanu Večkoviću te ostalim članovima Orkestra Ansambla Lado na nezaboravnom koncertu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije