Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužna vijest

Nakon teške bolesti preminula književnica i prevoditeljica Milena Benini

milena benini
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
04.06.2020.
u 13:25

Rođena u Zagrebu 1966. godine, diplomirala je komparativnu književnost na sveučilištu St. George u Oxfordu. Romanom "Svećenica mjeseca" bila je u finalu tportalove nagrade za roman godine

Prije nekoliko dana književnička obitelj pozvana je da financijski pomogne liječenje oboljele književnice, urednike i prevoditeljice Milene Benini. Na žalost, u četvrtak je nakon kratke i teške bolesti u 54. godini života Milena Benini preminula. 

Rođena je u Zagrebu 1966. godine. Obrazovala se u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, slušala je francuski i komparativnu književnost te novinarstvo na Zagrebačkom sveučilištu, a diplomirala komparativnu književnost na sveučilištu St. George u Oxfordu.

Pisati je počela još u osnovnoj školi, a prvu priču objavila je u Siriusu kad joj je bilo četrnaest godina. Nastavila je objavljivati kratke priče i članke u časopisima Siriusu, Vijencu, Op.A., Zarezu, Ubiqu... Također je objavljivala radove i na engleskom, u časopisima Neverworlds, Eternity, 69 Flavor of Paranoia.

Koautorica je knjiga The Complete Guide to Writing Fantasy vol. 1 (ur. Darin Park i Tom Dullemond, Dragon Moon Press, Calgary, 2003), te The Complete Guide to Writing Science Fiction vol. 1. 

Tradiciju objavljivanja romana u nastavcima nastavila je i na svom blogu Milerama, gdje je 2008. godine besplatno objavila prvi tom fantastičnog romana Svećenica Mjeseca, koji je kasnije kao knjigu izdala Zagrebačka naklada 2014. godine.

Roman "Svećenica Mjeseca" ušao je i u finale tportalove nagrade za roman godine i to kao prvi SF koji se našao u finalu nekog  književnog natječaja. Milena Benini jedna je od najnagrađivanijih autorica u povijesti nagrade SFERA. Nagrađivana je i za prijevode i za teorijsko djelo. 

Objavila je i romane "Djelomična pomrčina",  "Prodavač snova", "Zmajska zora", "Kvadrila", "Djeca vječnosti i kaosa", "Mletački sokol" i "Nokturno za krpelja". 

Ključne riječi

Komentara 1

BH
Bunjevac=Hrvat
14:01 04.06.2020.

Sirota žena.Po godinama je još duuuugo trebala poživjeti.Počivala u miru Božjem!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije