Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
THE ENDLESS RIVER

Nakon 20 godina stanke Floydi neće naći novu publiku

Pink Floyd
25.10.2014.
u 12:45

Oko sat vremena glazbe na tragu slavnih dana benda cijenit će oni koji su ih otprije slušali

Novi album Pink Floyda "The Endless River", koji će službeno biti objavljen 7. studenog, primjereno je predstavljen jučer na sajmu audio i videoopreme u zagrebačkom Sheratonu. Tehnički perfekcionizam i pompoznost glazbe Floyda dušu su dali za slušanje na opremi vrijednoj osamdeset tisuća kuna, no tehnicizam je u umjetnosti uvijek jedno, a sadržajno uzbuđenje ipak nešto drugo.

Prvi album Floyda nakon stanke duge dvadeset godina nastao je ponovno bez Rogera Watersa jer ratne sjekire nisu zakopane. Ali ako bismo se morali odlučiti između posljednjeg albuma Floyda koji je oblikovao Waters ("The Final Cut") i „Division Bell" koji je ostatak benda napravio bez njega, zasićen Watersove arogancije i pretencioznosti, nema nikakve sumnje da izbor pada na potonji.

"The Endless River" zasnovan je na snimkama koje je bend napravio još u vrijeme nastanka posljednjeg studijskog albuma 1994. godine, tako da uz pjevača i gitarista Davida Gilmoura i bubnjara Nicka Masona na njemu sudjeluje i pokojni klavijaturist Richard Wright (preminuo još 2008. godine). Album je prilično drukčiji od "vokalnog" "Division Bella", sugerirajući da je sklopljen od niza nedovršenih instrumentalnih snimki koje su naknadnim instrumentalizacijama i produkcijskom obradom povezane u monumentalno epsko putovanje (nekada se doista čini "vječno") tijekom kojega će fanovi pomisliti da možda slušaju neku novu verziju već dobro poznatih skladbi.

Uvodni segment "Things Left Unsaid/It's What We Do/Ebb And Flow" previše zvuči kao "Welcome To The Machine" kojem je podaren instrumentalni tonus "Shine On Your Crazy Diamond", dok se "Allons-y" dosta otvoreno naslanja na zvuk "Another Brick In The Wall". Jedina vokalna pjesma, solidna „Louder Than Words", zatvara 55 minuta dug album koji vjerojatno nikoga neće oduševiti ni približiti bend novim generacijama, ali neće ostati zapamćen ni kao nepotrebno zalijetanje ili ponižavanje slavne prošlosti.

>> 40 godina jednog od najvećih albuma u povijesti rocka

Komentara 1

ZI
ziko555
10:14 26.10.2014.

Provaljuju se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije