Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAVC

Najviše novca Snježani Tribuson i Vitezu, snima se Osmi povjerenik

'SPECIJAL 24 EXPRESS 05.02.2013., Zagreb - Snjezana Tribuson, redateljica, scenaristica i glumica. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
'Goran Jakus/PIXSELL'
21.06.2013.
u 16:00

Pripremaju se montipajtonosvka komedija o partizanima i film o Bad Blue Boysima u Beogradu osamdesetih

Hrvatski audiovizualni centar jučer je objavio imena filmova koji će u ovom, drugom ovogodišnjem krugu natječaja, dobiti novac za produkciju ili razvoj. Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar izrazio je zadovoljstvo što u selekciji prevladavaju komedije, \"zabavne, drske, kojima ništa nije sveto osim filmskog zanata\".

U najzanimljivijoj kategoriji dugometražnog igranog filma podržani su \"Sve najbolje\" Snježane Tribuson i \"Vatreno krštenje Ljiljana Vidića\" redatelja Ivana Gorana Viteza. Oba su filma dobila po 4,3 milijuna kuna, a film Snježane Tribuson na prošlom je natječaju odbijen, no sada je, nakon scenarističkog dorađivanja i boljeg povezivanja triju glavnih likova, dozrio za ulazak u fazu produkcije.

Kao Monty Phyton

Oba su filma komedije s velikim kinopotencijalom, otkrio nam je umjetnički savjetnik Branko Schmidt, posebno naglasivši komercijalnu vrijednost Vitezova filma, koji se događa 1944. u partizanima, a krasi ga \"ludi montipajtonovski duh\".

Vrlo je zanimljiva i adaptacija romana \"Osmi povjerenik\" Renata Baretića, koju će nakon dugog izbivanja sa scene režirati Ivan Salaj, a dodijeljeno mu je 3,25 milijuna u kategoriji debitantskog filma. Isti iznos dobio je i debitant Igor Šeregi za film o gostovanju Bad Blue Boysa u Beogradu osamdesetih. Drama \"Trampolin\" o nasilju majke i kćeri Zrinke Veličan Matijević dobila je 2,8 milijuna u istoj kategoriji. Novac su dobila i dva već snimljena dugometražna filma. Film \"Simon čudotvorac\" Petra Oreškovića istaknut je kao ugodno iznenađenje, posebno zbog produkcijske zahtjevnosti te odličnih glumaca i režije, ali zbog zamjetnih scenarističkih problema nije dobio više od 1,8 milijuna kuna.

Ne zaslužuju novac

Slab scenarij presudio je i odluci da se filmu \"Nije sve u lovi\" Darija Pleića da \"samo\" 280.000 kuna, a umjetnički savjetnici odlučili su da već snimljeni dugometražni filmovi \"Slučajni prolaznik\" Joze Patljaka, \"Glazbena kutija\" Brune Mustića i \"Oproštaj\" Dana Okija nisu zaslužili novac HAVC-a.

U kategoriji kratkog filma, zbog zahtjevne produkcije \"Zvir\" Miroslava Sikavice dobio je čak 430.000 kuna. Daini Pusić dodijelili su 260.000 za \"Zvjerku\", Ivani Škrabalo 230.000 za \"Sanjala si da si sretna\", a Tinu Žaniću 210.000 za \"Manjaču\".

Za razvoj kratkometražnih scenarija šest projekata dobilo je po 35.000 kuna, a za razvoj dugometražnog filma ukupno 440.000 kuna dobile su Barbara Vekarić, Sara Hribar i Ivona Juka te jedan veteran – Milivoj Puhlovski.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije