Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje Sarajevo FF

Najveći filmski festival u regiji ‘pojeo’ je Pulu

10.08.2018.
u 11:18

Hrvatski filmaši spremni su za migraciju u glavni grad BiH

Svečanom ceremonijom otvaranja koju će voditi glumac Alban Ukaj počinje danas 24. Sarajevo Film Festival. Događaj koji je, priznajmo, oduzeo prestiž Puli i postao najvećim regionalnim filmskim festivalom, meka je i za filmove iz hrvatske produkcije i koprodukcija u kojima na neki način sudjelujmo pa će se tako za Srce Sarajeva natjecati tri dugometražna igrana filma s našim predznakom.

Svjetsku premijeru imat će “Sam samcat” Bobe Jelčića, međunarodnu premijeru “Mali” Antonija Nuića koji je na 65. Pulskom filmskom festivalu nagrađen Velikom arenom za najbolji film. A onda je tu i kontroverzni “Teret” Ognjena Glavonića nastao u srpsko-francusko-hrvatsko-iransko-katarskoj koprodukciji u kojem glavnu ulogu tumači Leon Lučev.

Suočavanje s prošlošću

Jasno, festival je neizbježno posvećen i suočavanju s prošlošću pa će se u istoimenom programu moći pogledati dokumentarac “Srbenka” redatelja Nebojše Slijepčevića koji je nagrađen u Cannesu i Motovunu. Slijepčevićev je film uvršten i u natjecateljski program dokumentarnog filma. U istom je dijelu i hrvatsko-švedski film “Ikea za YU”, a onda i “Sestre” Večernjakova novinara Zdenka Jurilja, oba će ova filma u Sarajevu imati svjetsku premijeru. Tu je i manjinska hrvatska koprodukcija “Chris the Swiss”. Zaokružimo dokumentarce s “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” Ranka Paukovića te srpsko-hrvatsku koprodukciju “Okupirani bioskop” redateljice Senke Domanović.

Zvijezde nezavisnog filma

Svake godine sarajevski se festival potvrđuje i dolaskom neke velike zvijezde. Ove je godine poseban gost festivala dvostruki oskarovac Asghar Farhadi, sjajni iranski redatelj, a već je i prije početka festivala objavljeno kako je jedan od najvećih filmskih autora današnjice Nuri Bilge Ceylan dobio počasno Srce Sarajeva. Ceylan ima Zlatnu palmu 2014. godina za Zimski san, nagradu za najboljeg redatelja iz Cannesa 2008., dvostruki je dobitnik canneskog Grand Prixa 2002. i 2011. godine za “Dalek” odnosno “Bilo jednom u Anatoliji”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije