Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika aukcija

Najslavniji vampir svijeta postao je kustos Sotheby'sa

Agence/Bestimage /PIXSELL
19.09.2022.
u 11:37

Glumac Robert Pattinson za najbogatije kupce bira djela suvremenih autora

On je najpoznatiji vampir na svijetu, onaj koji je u srcima milijuna obožavateljica zasjenio čak i Brada Pitta i Toma Cruisea. A kao da to nije bilo dovoljno, od 4. ožujka 2022., kada je premijerno prikazan novi "Batman" u režiji Matta Reevesa, on je i jedan od najpoznatijih filmskih akcijskih junaka svih vremena.

Naravno, riječ je o Robertu Pattinsonu, zanimljivom glumcu koji uz ove najveće hitove poput "Sumrak sage" i "Batmana" njeguje i drugi "krak" svoje filmske karijere, baš kao što se od trenutka kada je eksplodirala njegova slava predstavlja kao čovjek ozbiljno zainteresiran za sve grane umjetnosti, ponajprije glazbu. No sada će se okušati u posve novom umjetničkom poslu, kao kustos suvremene likovne umjetnosti, što je "uloga" koju mu je dodijelila jedna od najstarijih i najpoznatijih aukcijskih kuća na svijetu, slavni Sotheby's. Sotheby's danas ima godišnji promet koji prelazi vrtoglavih milijardu dolara, renome (unatoč tome što je 2019. uspio uprskati aukciju najskupljeg automobila na svijetu, kada je na ekranu umjesto 70, osvanulo 17 milijuna dolara) i slavnu povijest. Kuća je osnovana u Londonu 1744. godine, iako je danas tvrtka u američkom vlasništvu. Prvobitna ideja bila je aukcija umjetnina svih vrsta, a počeli su s prodajom knjiga koje su kolekcionari u tim godinama visoko cijenili.

Danas Sotheby's prodaje najmanje devedeset posto svih prodanih umjetnina i antikviteta na svijetu, a jedna od njihovih akcija je i aukcija djela suvremenih autora na koje najbogatije kupce svijeta privuče netko iz svijeta slavnih. To su do sada primjerice bili Oprah Winfrey, Ellie Goulding i Swizz Beatz, a ove je godine ta čast pripala Robertu Pattinsonu.

Glumac za aukciju, koje će se održati 30. rujna, bira šest umjetničkih djela, a tvrdi da želi djela koja komuniciraju s promatračem. Već se zna da će među njima biti slika Willema de Kooninga iz 1964. godine, za koju se procjenjuje da bi mogla dosegnuti cijenu veću od dva milijuna dolara, slika "Rotation 9" Richarda Serra i crtež Julie Mehretu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije