Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani hrvatskog filma

Najboljima Surogat, a Tomislavu Radiću nagrada za životno djelo

 Balavica Igora Mirkovića
arhiva VL
03.04.2013.
u 15:28

Festivalski žiri u sastavu Vera Zima, Filip Šovagović i Zdenko Bašići će proglasiti Grand Prix koji od ove godine prvi put nosi ime glasovitog Vukotićevog oscarovca „Surogat“

Od 15. do 21. travnja u Studentskom centru bit će održani 22. Dani hrvatskog filma, manifestacija kratkih igranih, dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih i namjenskih filmova, te glazbenih spotova. Selektori Irena Paulus, Daniel Kušan i Božidar Trkulja ističu da je prijavljeno tri stotine filmova, a na kraju je u program uvršteno njih stotinu i šest. U kategoriji kratkih igranih filmovan natječu se 24 naslova, između ostalih „U kutiji“ Nebojše Slijepčevića, „Terarij“ Hane Jušić, „Kapetan i udica“ Zvonimira Jurića i Antonia Nuića, „Od danas do sutra“ Sare Hribar, „Balavica“ Igora Mirkovića, „Dostojanstven čovjek“ Igora Šeregija, „Na kvadrat“ Radislava Jovanova Gonza i drugi.

U ostalim kategorijama natječe se 20 dokumentaraca , 14 animiranih filmova, 13 eksperimentalnih, 18 namjenskih i 17 glazbenih spotova.

U pomalo poetskom komentaru ovogodišnjeg programa selektorski trojac kaže: „ S napunjene 22 godine, hrvatski film, ako si za ovu priliku dozvolimo mjeriti prema kalendaru Dana, završio je srednju školu i sada je otprilike na sredini studija. Shvatio je ideju studiranja, ubrao je kako stvari funkcioniraju, pa si tako nađe i vremena za odmor, bez grozničavosti i nervoze, što, dakako, pospješuje njegove uspjehe. No, ako mu se pruži prilika rado će se švercati na ispitima i žicati ocjenu više ili barem prolaz... Hrvatski film je ušao u bolje dane nazdravljajući s polupunom čašom. Kada je čaša puna do vrha može se lakše proliti, pa je ovako jako dobro.“

Tko će puniti čaše na festivalu i slaviti, a tko ne, odlučit će festivalski u sastavu Vera Zima, Filip Šovagović i Zdenko Bašić, koji će proglasiti Grand Prix koji od ove godine prvi put nosi ime glasovitog Vukotićevog oscarovca „Surogat“. Hrvatsko društvo filmskih kritičara tradicionalno će dodiljeliti svoje Oktavijane, HDFR nagradu „Jelena Rajković“, a Glas Koncila „Zlatnu uljanicu“.

Program „In Memoriam“ bit će posvećen Krsti Papiću, Borisu Festiniju i Đuri Utješanoviću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije