Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
37. Dani satire

Najbolja predstava je Tartuffe, a najbolji redatelj Dalibor Matanić

nagrade (1)
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
21.06.2013.
u 23:08

Najbolja predstava u cjelini, koja je osvojila Veliku nagrada Večernjeg lista, Moliereov je “Tartuffe” Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Jerneja Lorencija

Čak 15 predstava vidjela je zagrebačka publika u sklopu 37. Dana satire Fadila Hadžića, a večeras su u Kerempuhu dodijeljene nagrade najboljima. Laureate je odabrao tročlani žiri u sastavu: Ivo Štivičić, dramski pisac, Olga Pakalović, glumica, i Bojana Radović, urednica kulture Večernjeg lista.

Briljirali u Nušiću

Najbolja predstava u cjelini, koja je osvojila Veliku nagrada Večernjeg lista, Moliereov je “Tartuffe” Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Jerneja Lorencija, a nagradu za najboljeg redatelja osvojio je Dalibor Matanić za režiju “Finih mrtvih djevojaka” u Dramskom kazalištu Gavella. Nagrada za najbolji tekst odlazi u ruke Borivoju Radakoviću za “Grupu” Kazališta KNAP.

Od glumačkih ostvarenja u prvi su se plan probili glumci koji su briljirali tumačeći Nušićeve likove. Najbolja glumica je Elizabeta Kukić kao maestralna gospođa ministarka u istoimenoj predstavi koju je u Kerempuhu režirao Oliver Frljić, a najbolji glumac je Bojan Dimitrijević u ulozi Žike, u predstavi “Sumnjivo lice” Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda. Nagradu “Ivo Serdar” za ulogu najbolje prihvaćenu od publike dobila je Nela Kocsis, a najboljim mladim glumcem kojem je pripala nagrada “Sabrija Biser” proglašen je Zoran Pribičević, za uloge u predstavi “Sutra (ni)je novi dan” Teatra Exit, autorskom projektu Ivice Boban i troje mladih glumaca. Pet ravnopravnih glumačkih nagrada osvojili su: Živko Anočić za ulogu silovatelja u predstavi “Fine mrtve djevojke”, Minja Peković, glumica Narodnog kazališta iz Subotice za ulogu u predstavi “Čudo u Poskokovoj Dragi”.

Djed Mraz iz noćne more

Tu su i Iva Visković koja je tu nagradu dobila za ulogu pjevačice Maje u “Grupi”, Borko Perić, kao sjajni zet u “Gospođi ministarki”, te Krešimir Mikić za naslovnu ulogu u “Tartuffeu” ZKM-a, za kojega žiri kaže da je Djed Mraz iz najstrašnije noćne more i glumac koji besprijekorno radi ono za što sami glumci kažu da je najteže – najveći dio vremena na sceni glumi bez jedne jedine riječi.

Posebna priznanja dobili su: redateljica Ivica Boban, glumci-svirači iz “Grupe” te ansambl predstave “Čisto ludilo” Kazališta Komedija.

Na kraju festivala ostaje nam tek da ponovno istaknemo kako su Dani satire i ove godine doveli nekoliko zanimljivih gostovanja, ali i to da festival raste u pravom smjeru, pokazanom kroz off-program i suradnju s Akademijom dramskih umjetnosti.

>>'Superheroj' - predstava na sedam jezika napokon u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije