Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjižnica godine

Najbolja hrvatska knjižnica je Gradska knjižnica Rijeka

Foto: Gradska knjižnica Rijeka
06.11.2019.
u 14:19

Priznanje "Knjižnica godine", koju Hrvatsko knjižničarsko društvo (HKD) dodjeljuje ponajboljoj hrvatskoj knjižnici za postignute iznimne rezultate u području inovativnosti, kreativnosti i kvalitete rada, ove se godine dodjeluje Gradskoj knjižnici Rijeka.

Tako je odlučilo povjerenstvo u kojemu su Miroslav Katić, kao predsjednik, te članovi Irena Gotal, Bernarda Kos, Zorka Renić, Dijana Machala, Jurica Pavičić i Julijana Matanović, a bit će, kako je najavljeno u srijedu u Zagrebu, uručeno u ponedjeljak 11. studenoga na posebnoj svečanosti u riječkoj Guvernerovoj palači.

"Priznanje 'Knjižnica godine' najznačajnije je te ujedno i jedino strukovno priznanje u RH, koje se dodjeljuje najboljoj hrvatskoj knjižnici za inovativan, kvalitetan te predan rad u promicanju nacionalne kulture, obrazovanja i znanosti", rekla je predsjednica HKD-a Dijana Machala na konferenciji za novinare u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović.

Dodjela će biti dio svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, koje je HKD ustanovilo 2010. godine s ciljem promocije hrvatskih knjižnica te poticanja vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, dodala je.

Dan hrvatskih knjižnica prigoda je i da se progovori o poteškoćama i problemima s kojima se susreću hrvatske knjižnice, da se razmjene iskustva, te istaknu primjeri dobre prakse, napomenula je Machala. Obilježava se 11. studenoga, u spomen na dan kada je 1960. godine Hrvatski sabor donio prvi hrvatski zakon o knjižnicama, čime su se stekli preduvjeti za sustavan razvoj hrvatskih knjižnica i nacionalne knjižničarske mreže.

"Ideja je obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica senzibilizacija javnosti za pitanje knjižnica, knjižničnog prostora, te uloge knjižnica u lokalnoj zajednici i važnosti knjižničara za razvoj lokalne zajednice", kazala je Machala.

Gradska knjižnica Rijeka nagrađena je za dinamičan i predan rad u razvoju iznimno kvalitetnih knjižničnih usluga, za uvođenje inovativnih rješenja kojima se nastoje ukloniti granice i ograničenja knjižnice, te osnaživati zajednica s kojom knjižnica živi i djeluje.

"Gradska knjižnica Rijeka odlikuje se specifičnom i izuzetnom dinamikom života koji je obilježen mnogim intrigantnim ostvarenjima u stvaranju novih razvojnih smjernica, te afirmativnom atmosferom prema kulturnom životu grada", istaknula je Machala obrazlažući odluku povjerenstva.

Dugogodišnji problem neadekvatnoga prostora GK Rijeka uspješno rješava bogatim programima, složenim projektima, intenzivnom komunikacijom sa zajednicom, iznimnom organizacijom rada, te kreativnošću i predanošću knjižničara. Ističe se i  razvojem bibliobusne službe kojom osigurava knjižnične usluge najudaljenijim korisnicima ne samo Kvarnerskog primorja, već i Gorskog kotara i Like.

HKD tom nominacijom želi pridonijeti i promociji Gradske knjižnice Rijeka kao središnjeg prostora i neizostavnog sudionika programa Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020., dodala je Machala. "Neka to bude uvod u sve aktivnosti koje će GK Rijeka provoditi sljedeće godine na realizaciji programa Rijeka – EPK 2020.", poručila je.

Ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković zahvalio je HKD-u na priznanju koje pokazuje da je primijećen sav trud i rad koji ova knjižnica intenzivno posljednjih godina ulaže u unaprjeđenje svojih aktivnosti.

To se prestižno priznanje ne može zaslužiti samo kroz jednu godinu, napomenuo je Cvjetković. "Potreban je duži period rada, potrebno je slagati kockice malo pomalo, graditi strukturu dok ne postane dovoljno velika da je netko primijeti, i dovoljno lijepa da bude primijećena kao nešto pozitivno i vrijedno", kazao je.

Zahvalio je svim djelatnicima knjižnice te mreži suradnika i osnivaču, Gradu Rijeci, a posebnu zahvalu uputio je "onima zbog kojih i postojimo, a to su naši korisnici", koji nagrađuju sav uloženi trud i rad knjižnice sve većim brojem članova i posudbi.

Tako GK Rijeka u odnosu na 2016. godinu bilježi porast broja članova od 17 posto, na više od 21 tisuću upisanih korisnika u 2018., što je najveći zabilježeni broj zabilježenih korisnika GK Rijeka u posljednjih 20 godina.

"Ako nam je ovo priznanje – priznanje struke, onda su nam naši članovi dali priznanje publike, jer mi smo narodna knjižnica i radimo po pravilima struke, ali – za publiku", kazao je Cvjetković.

Dan hrvatskih knjižnica središnji je događaj Mjeseca hrvatske knjige čiji je ovogodišnji moto "Pronađi svoj ritam – u knjižnici". U tijeku je i nagradni natječaj pod nazivom "Moj ritam čitanja", koji traje do 11. studenoga. Proglašenje dobitnika bit će upriličeno 15. studenoga u sklopu sajma knjiga Interliber, na štandu Školske knjige na Zagrebačkom velesajmu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije