Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera: "Tonček i Točkica" u Žar ptici

Naivna priča o siromašnim i bogatima je hit-predstava i oaza radosti

Foto: arhiva Žar ptica
17.03.2019.
u 15:19

Istinska oaza radosti i optimizma - to je nova predstava Kazališta Žar ptica “Tonček i Točkica”, koju smo premijerno vidjeli u petak navečer, a tijekom koje se zagrebačko kazalište doslovno orilo od smijeha i pljeska (male i velike) publike.

Treba pošteno priznati da je teatarsko posezanje za pomalo staromodnim (u boljem značenju te riječi) romanom za djecu Ericha Kästnera bio riskantan teatarski potez, jer posrijedi je pomalo naivna priča o prijateljstvu dvoje djece koje uspijeva nadvladati klasne razlike, u kojoj dobro pobjeđuje zlo, a oni dobri ostaju zauvijek sretno živjeti u obilju. No, taj se rizik Žar ptici višestruko isplatio i nesumnjivo imaju novi hit kojeg će djeca dugo i rado gledati.

Tu i takvu priču su dramaturg Dubravko Mihanović i redateljica Anja Maksić Japundžić pretvorili u nevjerojatnu zabavu, a koja prvenstveno plijeni glumačkom energijom i nesputanom igrom, te preplitanja različitih žanrova, koja pojedine scene dovodi na rub karikature, ali ni u jednom trenutku ne gubi pozitivu i veselje.

Tako je jedinstvenim skladom autorske i glumačke ekipe stvorena priča koju djeca prate u dahu, uživajući u majstorijama glumaca, dok oni koji su stigli ”u pratnji” najvažnijih gledatelja podjednako veselo otkrivaju citate iz npr. filma “Tko pjeva zlo ne misli” ili pak uživaju u putokazima (glazba, ples, kostimi) koji predstavu odvode u vrijeme art decoa, doba u koje je Kästner smjestio svoju priču. Za odličan vizualni dojam predstave u prvom su redu zaslužni razigrani kostimi Dženise Pecotić, dok je scenograf Ivan Lušičić Liik svoj posao obavio služeći se u prvom redu svjetlom, a on uz scenografiju potpisuje i dizajne rasvjete i video projekcije. Glazbu za predstavu skladali su Ivana Starčević i Marko Levanić, a glumce je rasplesala Blaženka Kovač Carić.

Cijeli glumački ansambl je odličan i predan priči, a u njegovom su centru Amanda Prenkaj i Petar Atanasoski u naslovnim ulogama, dok djeca najbolje reagiraju na dečke u damskim ulogama. Naime, ulogu kuharice Berte tumači Marko Hergešić, dok je u ulozi guvernante Krunice odličan Domagoj Janković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije