Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjećanje na pjesnika

Nagrade iz Tadijine zaklade književniku i studenticama

Dragutin Tadijanović
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
04.11.2014.
u 17:31

Organizatori su nizom priredbi pokušali barem na jedan dan oživjeti život i djelo barda hrvatske književnosti

Stotinu i deveti rođendan Dragutina Tadijanovića, a sedmi nakon pjesnikove smrti, svečano je danas obilježen u njegovu rodnom Slavonskom Brodu. Organizatori su nizom priredbi pokušali barem na jedan dan oživjeti život i djelo tog barda hrvatske književnosti. Nakon što su lani istim povodom tematizirali mogući odnos Tadije i Ivane Brlić-Mažuranić, ove su godine otišli korak dalje i ispitali kako su se ispreplitali životi dvojice najvećih liričara hrvatske literature 20. stoljeća, Tadijanovića i Dobriše Cesarića.

– Cesarić i Tadijanović imali su vrlo sličnu književnu i uopće radnu karijeru i nemoguće ih je razdvojiti. To ide toliko daleko da se autorstvo Tadijinih pjesama ponekad pripisuje Cesariću i obrnuto. Štoviše, kada je Dobriša umro, jedne novine objavile su nekrolog s Tadijinom slikom – rekao je moderator prof. dr. sci. Vinko Brešić.

Središnji događaj manifestacije bila je dodjela pjesničke nagrade iz Tadijine Zaklade književniku Miroslavu Slavku Mađeru te dodjela stipendija najboljim studentima književnosti iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije, Andreji Divić i Mandici Nikšić.

– Mađer je jedan od onih pjesnika prve hrvatske poslijeratne književne generacije koji se od prvih svojih javljanja istaknuo kao posebna i snažna lirska individualnost. Kao pjesnik, a poslije i kao prozaist, on je izrazio ne samo svoje vinkovačko podneblje u kojemu je rastao nego i cijelu Slavoniju. Kao Tadijin dugogodišnji prijatelj, mislim da bi i on bio zadovoljan ovim odabirom – rekao je akademik Dubravko Jelčić.

>> Zapovjednik satnije 'Hrvatski umjetnici': I Dragutin Tadijanović je htio u rat

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije